Slovenija 16.7.2014 10:52

Tršarjevi portreti slovenskih impresionistov v Murski Soboti

Murska Sobota, 16. julija - V preddverju grajske dvorane v Murski Soboti bodo danes odprli stalno razstavo Portreti slovenskih impresionistov Draga Tršarja. Eden najboljših slovenskih kiparjev se bo na razstavi med drugim predstavili s kiparskimi portreti Riharda Jakopiča, Mateja Sternena, Ivana Groharja in Matija Jame.

Študije za kiparske portrete slovenskih impresionistov sodijo v sklop spominske plastike. Umetnik svojih modelov ni mogel videti v živo, zato je ustvarjal po fotografijah in si pomagal z rekonstrukcijo njihovega značaja, ki ga je povzel iz umetniških del slovenskih impresionistov.

Tršar je povedal, da se je s kiparskimi skicami impresionistov ukvarjal tako dolgo, da se je na koncu z njimi že tikal, kot da bi bili stari znanci, so sporočili iz Pomurskega muzeja.

Drago Tršar, akademski kipar, ki je s svojim opusom najvidneje zaznamoval razvoj povojnega slovenskega kiparstva, se ukvarja z risanjem, keramiko, grafiko, tapiserijo in gledališko scenografijo.

Portretist in kipar abstraktnih oblik ustvarja v različnih tehnikah, najpogosteje v žgani glini in bronu. Poleg živalske motivike pa upodablja tudi človeško figuro. Ustvaril je skoraj 80 portretov znanih slovenskih osebnosti.

Posebej pomembna je njegova kiparska inovacija, množična skulptura. Njegovi kipi iz cikla Manifestanti I so postavljeni v parku moderne plastike v Bruslju. Med njegovimi spomeniškimi skulpturami je najpomembnejša Spomenik revolucije na ljubljanskem Trgu republike, ki ga je snoval deset let.

Tršar, rojen leta 1927, je razstavljal v newyorškem Guggenheimovem muzeju in v Grand Palais v Parizu, za svoje delo pa je bil tudi večkrat nagrajen. Prvo nagrado za kiparstvo je prejel na I. mediteranskem bienalu v Aleksandriji in na I. trienalu likovnih umetnosti v Beogradu. Leta 1990 je prejel veliko Prešernovo nagrado, od leta 1996 pa je izredni član SAZU.