Slovenija 17.7.2014 6:00

Poletje z Akademijo Branimir Slokar bodo uvedli Mladi ljubljanski solisti

Ljubljana, 17. julija - S koncertom komornega godalnega orkestra Mladi ljubljanski solisti, ki bo ob 21. uri v dvorani Grand hotela Union, se bo v Ljubljani začela Akademija Branimir Slokar, poletna glasbena šola, na kateri se bodo dva tedna izobraževali mladi glasbeniki z vsega sveta. Do 2. avgusta se bo v okviru akademije zvrstilo 14 koncertov.

Mlade ljubljanske soliste sestavljajo najuspešnejši slovenski godalci, tako študenti kot diplomanti glasbenih akademij v Ljubljani, Salzburgu, Gradcu in na Dunaju. Jedro orkestra predstavljajo štipendisti Mestne občine Ljubljana. V Unionu se bodo predstavili z deli Matije Krečiča, Marijana Lipovška in Petra Iljiča Čajkovskega.

To bo otvoritveni koncert Akademije Branimir Slokar, ki velja za eno največjih umetniško-izobraževalnih neprofitnih organizacij na področju klasične glasbe v Evropi ter eno izmed treh najbolj zaželenih svetovnih destinacij poletnega izobraževanja tako za udeležence kot za gostujoče profesorje. V letošnjem juliju bo gostila 222 mladih glasbenikov iz 33 držav, ki se bodo udeleževali 15 mojstrskih tečajev.

Mojstrski tečaji so namenjeni individualnemu izobraževanju, istočasno pa poteka še orkestrska akademija, namenjena izobraževanju in izpopolnjevanju v orkestrskem igranju. Orkestrska akademija poteka dve leti, njeni mentorji so mednarodno cenjeni glasbeniki, delujoči na vodilnih pozicijah najboljših svetovnih orkestrov in komornih ansamblov.

V okviru akademije se bo do 2. avgusta v Grand hotelu Union zvrstilo 14 koncertov, na katerem bodo nastopili udeleženci, profesorji in povabljeni gostje akademije ter njen najpomembnejši člen - Mednarodni orkester Ljubljana, ki ga tokrat sestavlja 96 glasbenikov iz 22 držav.

Prvič se bo Mednarodni orkester Ljubljana predstavil 23. julija z dirigentom Klausom Arpom in solistoma, čelistom Konstantinom Pfizom in violistom Jörgom Winklerjem. S koncertnim programom bodo glasbeniki obeležili 150. obletnico rojstva Richarda Straussa in 80-letnico slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča, za sklep pa bodo poustvarili Fantastično simfonijo Hectorja Berlioza.

Na drugem koncertu, 2. avgusta, bo Mednarodni orkester Ljubljana vodil maestro Uroš Lajovic, solist bo klarinetist Jože Kotar. Poustvarili bodo dela Lebiča, Straussa, Vita Žuraja in Johannesa Brahmsa.