Svet 17.7.2014 5:30

V Londonu na ogled retrospektiva del Kazimirja Maleviča

London, 17. julija - V galeriji moderne umetnosti Tate v Londonu je na ogled razstava ruskega avantgardista Kazimirja Maleviča. Obiskovalci si lahko ogledajo 420 del iz 40 zbirk. Vrhunec razstave je retrospektiva 150 Malevičevih del na papirju, je za rusko agencijo Itar-Tass povedal kustos Achim Borchardt-Hume

Dela, ki so jih zbrali iz 11 držav, bodo v kronološkem redu razstavljena v 12 dvoranah galerije. Obiskovalci bodo tako lahko sledili Malevičevi umetniški poti od figur k abstraktnemu.

Večji del razstave obsegajo Malevičeva suprematistična dela in slike, ki jih je naslikal v sodelovanju z drugimi umetniki.

V Londonu bosta prvič po razstavi v Moskvi in St. Peterburgu razstavljeni sliki Črnih kvadratov, ki so ju prepeljali iz Ruskega muzeja in galerije Tretjakov. Prve slike Črni kvadrat na belem polju, ki jo je umetnik naslikal leta 1915, pa zaradi krhkosti niso mogli prestaviti, je še povedal kustos.

Največja razstava Malevičevih del zadnjih 30 let bo na ogled do 26. oktobra.

Malevič (1878-1935), ruski umetnik poljskih korenin, je utemeljitelj suprematizma, ene zgodnejših smeri abstraktne umetnosti. Njegova najbolj poznana dela so še Črni krog, Rdeči kvadrat, Rdeča konjenica in Suprematistična kompozicija, ki je na dražbi avkcijske hiše Sotherby's novembra 2008 dosegla rekordno ceno 60 milijonov ameriških dolarjev (46 milijonov evrov).