Svet 18.7.2014 4:00

V Salzburgu začetek poletnega festivala

Salzburg, 18. julija - S koncertnim nizom, t.i. duhovno uverturo, posvečeno sakralni glasbi, se bo drevi odprl Salzburški festival, ki velja za največji in najpomembnejši avstrijski kulturni festival. Do 31. avgusta bo poletna prireditev na 14 prizoriščih ponudila 270 dogodkov.

Duhovna uvertura je ena redkih "pogruntavščin" aktualnega intendanta Aleksandra Pereire, ki bo po krščanstvu in budizmu tokrat posvečen islamu, seveda pa ne bo manjkalo osrednjih duhovnih stvaritev evropske glasbene tradicije.

V opernem delu bo mogoče videti novo postavitev Mozartovega Don Giovannija in Kavalirja z rožo Richarda Straussa ob letošnji 150-letnici njegovega rojstva.

Ouverture spirituelle je sicer zgolj en cikel iz obsežnega koncertnega programa, v katerem imajo glavno vlogo Dunajski filharmoniki. Za dirigentskim pultom bodo med drugim Riccardo Muti, Daniel Barenboim in Daniele Gatti.

Poseben cikel bo namenjen devetim Brucknerjevim simfonijam, sodobna glasba bo na drugi strani zastopana s skladatelji, kot sta Wolfgang Rihm in Luigi Nono.

Med gostujočimi orkestri bodo nastopili Berlinski filharmoniki in maestro Simon Rattle, orkester Concertgebouw iz Amsterdama in Mariss Jansons, pa Mladinski orkester Gustava Mahlerja in orkester Academy of St. Martin in the Fields.

Seznam umetnikov je dolg, ob že omenjenih v Salzburgu pričakujejo dirigenta Johna Eliota Gardinerja, pevko Elino Garanča, pianista Lang Langa, violinista Anne-Sophie Mutter in Joshuo Bella, tenorista Rolanda Villazona in številne druge.