Svet 20.7.2014 5:30

Režiser Bela Tarr predsednik žirije 20. filmskega festivala v Sarajevu

Sarajevo, 20. julija - V Sarajevu bo med 15. in 23. avgustom potekal 20. filmski festival, ki velja za enega večjih kulturnih dogodkov v regiji. Program bo ponudil devet filmov v tekmovalni sekciji celovečercev, nad katero bo bdel predsednik žirije, režiser Bela Tarr, ki je lani prejel največje festivalsko priznanje - častno Srce Sarajeva.

Bosna in Hercegovina. Zaključna slovesnost Sarajevo film festivala 2013. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Bosna in Hercegovina.
Zaključna slovesnost Sarajevo film festivala 2013.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za nagrado sarajevskega festivala se bodo letos potegovali filmi, kot so I Am Beso (Jaz sem Beso) Laše Tskvitinidza, Song of My Mother (Pesem moje mame) Erola Mintasa, Cure - Život druge Andree Štaka in Brides (Neveste) Tinatina Kajrišvilija.

Poleg filmov v tekmovalnem programu bodo na festivalu, ki ga bo odprla gala projekcija Mostov Sarajeva - omnibusa trinajstih kratkih filmov režiserjev, kot so Aida Begić, Jean-Luc Godard, Isild Le Besco, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu in Marc Recha - predvajali še eno gala projekcijo in dva omnibusa.

Organizatorji pripravljajo tudi tekmovalni program kratkih filmov, ki bo predstavil deset filmskih stvaritev mladih avtorjev, ki raziskujejo meje filmskega jezika in ustvarjajo močne interpretacije sveta okoli nas.

Slednje delijo na dva dela - filme, ki se naslanjajo na linearno naracijo, in filme s svobodno narativno formo in bolj eksperimentalnim pristopom do filma.

Ustvarjalci programa, ki obljubljajo, da bo 20. obletnica festivala nekaj posebnega, so pripravili tudi raznovrsten spremljevalni program - vrtiljak koncertov, zabav, modnih revij in kulinaričnih doživetjih v kombinaciji z ogledi znamenitosti mesta z izjemno bogato zgodovino.

Skozi programe in dogodke bodo, tudi s pomočjo gostov, med katerimi so mnogi že obiskali prestolnico Bosne in Hercegovine, predstavili dve desetletji življenja in razvoja festivala, so zapisali v sporočilu za javnost.

Lani je nagrado za najboljši celovečerni film prejel gruzijski In Bloom (V razcvetu) režiserjev Nane Ekvtimišvili in Simona Grosa, nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca pa je prejel srbski igralec Bogdan Diklić. Nagrado za najboljšo žensko vlogo sta prejeli gruzijski igralki Lika Babluani in Mariam Bokeria, ki sta zaigrali v nagrajenem filmu V razcvetu.

Nagrado za najboljši kratki film je prejel romunski film Senca oblaka, pod katerega se je podpisal Radu Jude.