Svet 21.7.2014 6:00

Del zapuščine Ernsta von Dohnanyija s Floride prepeljan na Madžarsko

Budimpešta, 21. julija - Madžarska je minuli teden pridobila del zbirke rokopisov, glasbe in fotografij, ki se nanašajo na madžarskega skladatelja in pianista Ernsta von Dohnanyija (1877-1960). Obsežna zbirka, ki jo je hranila državna univerza na Floridi, vsebuje tudi pisma, knjige, posnetke in več njegovih osebnih predmetov iz njegovega domovanja na Floridi.

Pastorek Dohnanyijevega potomca Sean Ernst McGlynn je del zbirke, ki vsebuje več tisoč predmetov, podaril muzikološkemu inštitutu Madžarske akademije znanosti, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Monika Balatoni. Po njenih besedah jo bo vzdrževala raziskovalna skupina, zadolžena za glasbeni arhiv 20. in 21. stoletja.

Madžarska vlada se je zavezala, da bo pridobila še več predmetov iz Dohnanyijeve zbirke, ki jo hrani glasbena akademija floridske univerze. V ta namen je po sekretarkinih besedah že namenila 60.000 dolarjev (dobrih 43.000 evrov). Tretjino njegove zbirke pa vzdržuje Britanska knjižnica, s katero se že dogovarjajo o nakupu.

Dohnanyi je Madžarko zapustil leta 1944 in se ustalil v ZDA, kjer je poučeval na državni univerzi na Floridi od leta 1949 do svoje smrti leta 1960.

V spomin na 55-letnico njegove smrti bodo na njegovem domu na Floridi 9. februarja prihodnje leto odkrili ploščo, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.