Slovenija 23.7.2014 6:00

Na Ptuju festivalski preplet glasbe in sodobne umetnosti

Ptuj, 23. julija - Kulturno dogajanje na Ptuju bosta tudi to poletje popestrila mednarodna festivala Arsana in Art Stays. Prvi je glasbeni in bo v najstarejše slovensko mesto med drugim pripeljal priznano vokalno skupino New York Voices, medtem ko se drugi osredotoča na sodobno umetnost in pod sloganom Relation(s) raziskuje razmerja in odnose med umetniki.

Ptuj. Minoritski samostan. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ptuj.
Minoritski samostan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Šesti mednarodni glasbeni festival Arsana se začne danes s koncertom Big banda Dom na dvorišču minoritskega samostana. Med gosti na koncertu bodo rockerji Hazard in mlada vokalistka Nina Strnad.

V desetih dneh se bo pod sloganom Eksplozija umetnosti na različnih zunanjih in notranjih prizoriščih ptujskega mestnega jedra zvrstilo več kot 50 dogodkov, na katerih bo nastopilo več kot 250 umetnikov s področja klasične, jazz, etno, svetovne, popularne vokalne in instrumentalne glasbe.

Med vrhunci je nastop prejemnikov dveh ameriških glasbenih nagrad grammy New York Voices, znanih po svojih tesno povezanih vokalih, navdušujočih dvogovorih in neprimerljivo vokalno mešanico. Skupina, ki je lani praznovala 25. obletnico, po navedbah organizatorja festivala velja za najpomembnejši vokalni kvartet današnje generacije.

Na Arsani se bosta predstavila med drugim tudi zbor Glinka iz Rusije in mednarodni Jean Toussaint kvartet, iz Slovenije pa Tadej Toš, Prifarski muzikanti, Mascara Quartet & Nuška Drašček, Klapa Kampanel, Vox Arsana in Vlado Kreslin.

Prav tako danes se na Ptuju začne 12. festival sodobne umetnosti Art Stays, ki po besedah umetniškega vodje Jerneja Forbicija znova prinaša bogat program in številne novosti. "Festival smo naslovili Relation(s), saj se glavnina programa ubada z razmerji in odnosi med umetniki. Na njem spet gostimo številne pomembne umetniške tandeme in skupine," je dejal.

Med gosti bosta predstavnika ZDA na Beneškem bienalu leta 2011 Allora & Calzadilla ter udeleženca Documente 13 leta 2012 Gilbert & George. Med drugim pričakujejo tudi Anne & Patrick Poirier, udeleženca Beneškega bienala v letih 1976, 1980 in 1984, Documente v Kasslu leta 1977 in Havanskega bienala leta 2006. Spremljevalni program obsega več mednarodnih projektov, med njimi Vision Gymnastic(s) in The Area of Bustle.

Večina dogodkov bo potekala na glavnem odru na Slovenskem trgu, razstave pa bodo v Miheličevi galeriji, Galeriji Magistrat, Razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, Razstavišču FO.VI 2 v Mestnem gledališču, v Tovarni umetnosti v Majšperku, Galeriji FO.VI v Kidričevem ter prostoru Epeka v Mariboru.

Organizatorji letos prvič postavljajo umetniška dela tudi na reko Dravo, ob tem pa predstavljajo še ciklus umetniških dokumentarnih filmov Art Stays Kino v Mestnem kinu Ptuj ter slovensko razstavo fotografije Made in GT22. Skupno se bo na festivalu predstavilo 90 umetnikov iz več kot 20 držav. Zgoščeno festivalsko dogajanje bo do 1. avgusta, razstavljena dela pa bodo na ogled do septembra.