Svet 22.7.2014 6:00

Muzejski otok v Berlinu s prenovljeno podobo prazgodovinske zbirke

Berlin, 22. julija - Muzejski otok v Berlinu je prenovil zbirko prazgodovinskih artefaktov, da bi privabil in ponudil več turistom iz tujine, ki jih zanima arheologija, piše nemška tiskovna agencija dpa. Glavni eksponat razstave Kamena doba, bronasta doba, železna doba v Neues Museumu je zlato pokrivalo - svečana čelada iz pozne bronaste dobe.

Nemčija, Berlin. Središče Berlina, prebivalci. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Središče Berlina, prebivalci.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Čelada je bila narejena pred okoli 3000 leti, muzej pa jo je pridobil leta 1996. Poleg čelade si lahko obiskovalci med drugim ogledajo še rekonstruiran obraz 11-letnega neandertalca, ki so ga poustvarili iz fosilne lobanje, najdene v Franciji.

Sobo, v kateri so razstavljeni eksponati iz kamene dobe, nadzoruje skelet losa, ki so ga našli pod nemško prestolnico. Znanstveniki verjamejo, da je žival poginila pred 12.700 leti.

"Nova stalna razstava je del velikega načrta, ki ga imamo za muzejski otok," je pojasnila predstavnica nemške vlade Monika Gruetters. Za preureditev otoka nameravajo porabiti 1,4 milijarde evrov, da bi lahko "ta edinstveni kraj obiskovalce z vsega sveta privlačil nadaljnjih 100 let", je dodala.