Slovenija 3.8.2014 10:07

Zbiranje knjig za poplavljeno mariborsko Knjižnico Nova vas

Maribor, 3. avgusta - Sredi junija je v močnem neurju poplavilo Knjižnico Nova vas v Mariboru, pri čemer je voda popolnoma uničila okoli 1000 knjig. Škodo na objektu in opremi so po besedah direktorice Mariborske knjižnice Dragice Turjak uspeli sanirati, niso pa mogli nadomestiti uničenega gradiva. Zato pozivajo bralce, naj darujejo knjige.

Ljubljana. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Uničeno gradivo bomo poskušali nadomestiti v največji možni meri postopoma. Žal je šlo v največji meri za monografije s področja umetnosti, ki so bile dragocene in mnogih naslovov ni več na tržišču. Zato poskušamo pridobiti adekvatne zamenjave tudi z darovi," je za STA pojasnila Turjakova.

Na pomoč jim je med drugim priskočila Univerzitetna knjižnica Maribor in jim iz svoje zbirke namenila tiste, ki jih je imela v dvojnicah. Del svoje zbirke je daroval urednik revije Likovni svet, za pomoč v obliki knjižnih darov pa so javno zaprosili tudi bralce, ki lahko knjige oddajo v katerikoli enoti Mariborske knjižnice. "Poziv na naši spletni strani je namenjen ciljanemu darovanju, torej gradiva s področja likovne umetnosti," je pojasnila direktorica.

V enoti je med neurjem 12. junija nastalo za okoli 18.000 evrov škode. Škodo na objektu in opremi so sanirali ter očistili poškodovano gradivo, tako da je knjižnica zdaj odprta po običajnem poletnem urniku.

Knjižnica Nova vas je ena od enot Mariborske knjižnice, ki ima sicer sedež na Rotovškem trgu. Tam že vrsto let čakajo na obnovo dotrajane stavbe, a zaenkrat še ni videti rešitve. "Gradbeno dovoljenje je postalo junija pravnomočno, v pripravi je izvedbena dokumentacija (PZI), za katero so v mariborskem mestnem proračunu predvidena sredstva," je povedala Turjakova.

"Žal ne vemo, kdaj in kako bosta mesto in država našla finančno možnost za realizacijo projekta, ki je ovrednoten na 21,8 milijona evrov. Računa se na evropska sredstva iz nove perspektive 2012 - 2020, vendar v tem trenutku še ni jasno, kdaj in pod kakšnimi pogoji bo mogoče za ta sredstva kandidirati. Vsekakor zdaj formalnih ovir ni več, dokumenti so pripravljeni, in upamo, da se začnejo ustrezne akcije. Zdaj sta na potezi mesto kot investitor in ministrstvo za kulturo, ki je projekt prepoznalo kot pomembnega in ga vključilo v nacionalni kulturni program," je še dodala.