Slovenija 22.7.2014 11:09

Znani nominiranci za Veronikino nagrado 2014

Celje, 22. julija - Za letošnjo Veronikino nagrado se bodo potegovale pesniške zbirke Vesa v zgibi Anje Golob, P(l)ast za p(l)astjo Petre Kolmančič, Pričakujem pozornost Blaža Lukana, Davek na dodano vrednost Katje Perat in Ona je mesto Andraža Poliča. Podelitev nagrade bo 26. avgusta na Starem gradu v Celju. Obenem bodo Tonetu Kuntnerju izročili zlatnik poezije.

Vesa v zgibi je druga pesniška zbirka Golobove. Pisala jo je dve leti in pol in pravi, da se v njej pojavljajo nekatere teme, ki jo zelo zanimajo, na primer temi telesa in spola, ki sta tako ali tako ontološki in pogosto zadevata dvojino.

Iztok Osojnik je v spremni besedi k peti pesniški zbirki Kolmančičeve P(l)ast za p(l)astjo zapisal, da tako pretresljive pesniške zbirke izpod peresa slovenske pesnice oziroma pesnika že nekaj časa ni bral. V zbirki so po pesničinih besedah objavljene pesmi, ki jih je napisala v zadnjih desetih letih.

V svoji deveti pesniški zbirki Pričakujem pozornost Lukan bralca vabi k družbeno-kritičnemu premisleku. Petra Koršič je zapisala: "Res je, v širokih ustih se le redkokdaj rodi beseda. Ta naj bo slišana. In veliko vsega še čaka na Lukanov prečiščeni, a ne asketski, oster in hkrati mehek, pronicljiv in prodoren glas, ki upesni dejanski svet, ki bi se drugače razlil in razblinil."

Peratova, ki je bila prvič nominirana za Veronikino nagrado leta 2011 za zbirko Najboljši so padli, velja, kot piše v obrazložitvi, za eno najbolj zvenečih imen mlade sodobne poezije. Urban Vovk je zapisal, da njena poezija raste iz zavedanja, "da je samo življenje trdovratnejša navada od mišljenja. In ki ji tega ni nerodno priznati".

Polič je avtor številnih pesniških zbirk. O zbirki Ona je mesto (Ljubljana, Praga, New York) je Milan Dekleva menil, da jo je avtor napisal s takšnim zanosom, da bralec zgrabi ponujeno roko in se - kot prijatelj s sorodno dušo - poda na potovanje po simboličnih točkah Ljubljane, Prage in New Yorka.

Žirija - v sestavi Petra Vidali (predsednica), Darja Pavlič in Zoran Pevec - je letos odločala med okoli 250 pesniškimi zbirkami, ki so izšle med junijem 2013 in majem 2014. Veronikina nagrada, ki jo že osemnajsto leto podeljuje Mestna občina Celje, je letos vredna 4000 evrov.

Podelitev nagrade bodo z branjem poezije poleg nominirancev oblikovali še Kuntner, Feri Lainšček, Bina Štampe Žmavc in Glorjana Veber, so sporočili iz podjetja Fit media, ki podeljuje zlatnik poezije in je od leta 2005 tudi pobudnik in organizator Veronikine nagrade.