Slovenija 23.7.2014 6:00

Na ljubljanskem festivalu ponovno ruski zbor Glinka

Ljubljana, 23. julija - Ljubljanski poletni festival je v svoji 62. izvedbi v Slovenijo ponovno povabil sloviti ruski zbor, poimenovan po skladatelju Mihailu Ivanoviču Glinki. V Slovenski filharmoniji bo nocoj skupaj s Filharmoničnim tolkalnim ansamblom in gosti poustvaril simfonično igro za vokalne soliste, zbor, oboo in tolkala Zvonjenje Valerija Gavrilina.

Pri skladbi ruskega skladatelja, ki je v svoji domovini 15 let po smrti še vedno izredno cenjen in velikokrat izvajan, bosta poleg Filharmoničnega tolkalnega ansambla sodelovala oboist Jonathan Mauch in recitator Andrej Pavlov Arbenin. Dirigent bo Vladislav Černušenko.

V četrtek, 24. julija, bo zbor Glinka nastopil še na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju in v soboto, 27. julija, v dvorani Vitranc v Kranjski Gori. Na obeh prizoriščih bo izvedel rusko sakralno glasbo in ruske ljudske pesmi, so sporočili s Festivala Ljubljana.

Korenine zbora Mihail Ivanovič Glinka Državne akademske kapele iz Sankt Peterburga segajo v leto 1479, v Zbor diakonov, ki ga je ustanovil car Ivan Tretji. Ansambel je vse do 18. stoletja ostal v Moskvi, nato pa se je skupaj s Petrom Velikim preselil ob bregove reke Neve, v Sankt Peterburg. Leta 1703 so ga preimenovali v dvorni zbor oziroma carsko kapelo, v Sankt Peterburgu pa domuje še danes.

Za njegov sloves v zadnjih desetletjih sta poskrbela dirigenta Jevgenij Mravinski in Vladislav Černušenko, tako z deli ruske in svetovne zborovske zakladnice kot repertoarjem ruskih sodobnih ustvarjalcev in tudi tistih, ki so jih v Rusiji že skoraj pozabili.

Lani je zbor na ljubljanskem festivalu predstavil rusko cerkveno glasbo in rusko ljudsko pesem.