Na hitro prelistano 26.7.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 26. julija - Pri založbi Modrijan so izdali roman sodobne hrvaške pisateljice Tatjane Gromača Božji otročički, pri založbi Miš pa mladinsko delo Damijana Šinigoja Iskanje Eve ter slikanico Lucije in Damijana Stepančiča Anton!. Mladinska knjiga je izdala kriminalko Jamesa Pattersona Teci, Alex, teci!

Ljubljana Roman Božji otročički pisateljice Tatjane Gromače. Foto: STA

Ljubljana
Roman Božji otročički pisateljice Tatjane Gromače.
Foto: STA

Ljubljana Mladinski roman pisatelja Damijana Šinigoja z naslovom Iskanje Eve. Foto: STA

Ljubljana
Mladinski roman pisatelja Damijana Šinigoja z naslovom Iskanje Eve.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga avtorjev Lucije in Damijana Stepančiča z naslovom Anton! Foto: STA

Ljubljana
Knjiga avtorjev Lucije in Damijana Stepančiča z naslovom Anton!
Foto: STA

Ljubljana Kriminalka pisatelja Jamesa Pattersona z naslovom Teci, Alex, teci! Foto: STA

Ljubljana
Kriminalka pisatelja Jamesa Pattersona z naslovom Teci, Alex, teci!
Foto: STA

BOŽJI OTROČIČKI - ROMAN IZPOD PERESA KRITIČNE HRVAŠKE AVTORICE GROMAČE

Roman Božji otročički sestavljajo fragmentarni dnevniški, z avtoričinim značilnim črnim humorjem prežeti zapisi hčere psihotične matere, ki jo zaznamuje še to, da je Srbkinja na ozemlju poosvoboditvene Hrvaške. Roman ne prinaša le pripovedi o usodi ženske, pač pa zgodba v romanu preraste v metaforo bolezni širše družbe. Avtoričin pričujoči roman v izvirniku Božanska dječica, ki je izšel leta 2012, je doživel tudi radijsko priredbo, med hrvaškimi bralci zelo priljubljena knjiga pa je prejela tudi nagrado Vladimirja Nazorja za književnost in nagrado časnika Jutarnji list. Roman je prevedla Maja Novak.

Tatjana Gromača (1971) je najvidnejša pisateljica nove hrvaške proze. Velja za nepodkupljivo, ostro in jedko. Njeno pisavo odlikuje skoraj groba neposrednost, očiščena sleherne sladkobnosti in mladostnega optimizma. Slovenski bralci jo že dobro poznajo, saj so v prevodu na voljo njena pesniška zbirke Ali je kaj narobe?, roman Črnec in potopisni eseji Bele vrane. Njene knjige so prevedene v nemški, češki, poljski, bolgarski in makedonski jezik. Zaposlena je pri reškem Novem listu.

ISKANJE EVE - MLADINSKI ROMAN O VIRTUALNEM IN PRISTNEM PRIJATELJSTVU

V ospredju mladinskega romana Iskanje Eve sta mladostnika Leon in Eva, ki prihajata iz povsem različnih koncev Evrope - Eva iz Slovenije, Leon s Švedske. Njuno prijateljstvo v virtualnem svetu ju spodbudi, da se želita srečati še v živo. Skujeta načrt, a ko ga želita uresničiti, se ta z nenehnimi in nadvse komičnimi, mestoma celo dramatičnimi zapleti ves čas sesuva, z mladostno improvizacijo in iznajdljivostjo pa na koncu le dosežeta cilj - srečanje.

Pisatelj, prevajalec in urednik Damijan Šinigoj se je s pričujočim delom podal še v pisanje mladinskega leposlovja. Tudi to delo, namenjeno najstnikom, starejšim od 12 let, odlikuje njegov smisel za humor.

ANTON! - SLIKANICA Z ZGODBO DEDA DAMIJANA STEPANČIČA

Delo Anton! prinaša resnično zgodbo deda ilustratorja Damijana Stepančiča. Anton Pavliha o spominih na prvo svetovno vojno svojemu vnuku nikoli ni pripovedoval, za njegove pripetljaje je ilustrator slišal na družinskih srečanjih. Ena od njih se mu je zdela tako neverjetna, skoraj čudežna, zato mu ni dala miru. Odločil se je, da jo bo narisal, žena Lucija pa je zanjo napisala besedilo. Nastala je slikanica, namenjena vsem generacijam, z njo pa v založbi obeležujejo tudi stoto obletnico začetka prve svetovne vojne.

Avtorica Lucija Stepančič je po poklicu restavratorka, znana pa je predvsem po svojih literarnih kritikah, za katere je dobila tudi Stritarjevo nagrado. Med njenimi literarnimi deli velja omeniti zbirko kratkih zgodb, roman V četrtek ob šestih in več slikanic, ki jih je ustvarila z Damijanom.

Ilustrator Damijan Stepančič je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za svoja dela je prejel vse vidnejše slovenske nagrade za ilustracijo.

TECI, ALEX, TECI! - NOVA PATTERSONOVA KRIMINALKA Z ALEXOM CROSSOM NA ČELU

Kriminalka Teci, Alex, teci! prinaša zgodbo o plastičnem kirurgu Elijahu Creemu, ki se rad predaja razuzdanim zabavam in nočnemu življenju z mladoletnimi eksotičnimi plesalkami. Alex Cross nima časa zanj, saj mora rešiti tri nepričakovane, a podobne umore mladih lepotic. Ko najdejo tretje deloma iznakaženo žensko truplo, napoči čas za hitro akcijo. Kriminalni roman je prevedla Danica Križman.

James Patterson ima po podatkih Guinnessove knjige rekordov na lestvicah uspešnic največ knjig na svetu. Njegove kriminalke z Alexom Crossom so med najbolj prodajanimi že 27 let.