Slovenija 28.7.2014 6:00

V Križankah večer tanga z Milenkovićem in Hatlakom

Ljubljana, 28. julija - V Križankah bodo drevi v okviru Ljubljana festivala gostili svetovno znanega violinista Stefana Milenkovića, ki bo na večeru tanga z naslovom Pasion nastopil skupaj s harmonikarjem Markom Hatlakom in gosti. Obeta se večer glasbe različnih avtorjev v izvirnih aranžmajih.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Sloviti violinist Milenković in vsestranski slovenski koncertni harmonikar Hatlak sta v projektu združila moči s pianistom Markom Črnčecem in kontrabasistom Luko Hermanom Gaiserjem. Nastal je repertoar, ki pokriva predvsem strastno in temperamentno tango glasbo različnih avtorjev v lastnih aranžmajih.

Poleg tanga se skupina poigrava z izvirnimi priredbami latino, jazzovskih in klasičnih skladb. Zazvenele skladbe Francisca Canare, Gerarda Matosa Rodrigueza ter predvsem Astorja Piazzolle. Koncert bosta popestrila plesalca Blaž Bertoncelj in Andreja Podlogar, so sporočili s festivala.

Stefan Milenković je začel nastopati pri petih letih, pri sedmih je zmagal na mednarodnem tekmovanju Jaroslav Kocian, pri osmih je posnel svojo prvo LP ploščo. Svojo prvo koncertno turnejo je izvedel po Italiji pri desetih letih. Pri desetih je na božičnem koncertu v Washingtonu igral za takratnega predsednika ZDA Ronalda Reagana, pri 11 letih Mihailu Gorbačovu, ko je bil na obisku v Beogradu, pri 14 letih pa v Vatikanu papežu Janezu Pavlu II.

Kot solist je nastopal po vsem svetu s svetovno znanimi orkestri in dirigenti. Posnel je več zgoščenk, na katerih prevladuje klasična glasba, predan je tudi pedagoškemu delu, ki ga opravlja tako v ZDA kot na stari celini. Svojo glasbeno kariero krona z mednarodnim humanitarnim delom. Kot glasbenik širokih stilskih interesov je igral tudi z rock skupino Gorillaz v Gledališču Apollo v Harlemu v New Yorku. Igra na Stradivarijevo violino iz leta 1702.

Marko Hatlak na koncertnih odrih nastopa od leta 2000. Študiral je v Nemčiji, njegovo glasbeno delovanje pa močno zaznamuje tango. Že med študijem v Weimarju je vodil svojo prvo tango zasedbo Distango, sledila je aktualna skupina Funtango. Igral je kot solist s simfoničnimi orkestri v Sloveniji in tujini ter v komornih zasedbah, pa tudi v tango in etno zasedbah. Posnel je nekaj plošč z repertoarjem tanga, sodobne, baročne, klasične in etno glasbe. Ustvarja tudi avtorsko glasbo, predvsem za film in gledališče, ter otroške predstave.

Blaž Bertoncelj in Andreja Podlogar sta mednarodno priznana plesalca, koreografa, pedagoga in predavatelja na Akademiji za ples v Ljubljani. Med drugim sta soustanovitelja Tango Art Laba, mednarodne mreže umetnikov, ki raziskujejo tango kot umetniško obliko. V bogati plesni karieri sta prejela številne nagrade, med drugim sta osvojila naslov svetovnih prvakov v argentinskem tangu.

Pred koncertom in po njem bo tango milonga, na kateri bodo lahko ljubitelji in profesionalni plesni pari zaplesali v preddverju Križank, še so sporočili organizatorji festivala.