Slovenija 30.7.2014 4:00

V Tolminu začetek 15. kreativnega tabora Sajeta

Tolmin, 30. julija - Na tolminskem Sotočju se bo s koncertom bosanskega glasbenika Damirja Avdića drevi ob 20. uri začela 15. izdaja kreativnega tabora Sajeta. Na uvodnem večeru bosta nastopili še slovenska zasedba Trus! ter italijanska skupina Hobocombo, zaokrožila pa ga bo Borghesia. Festival se bo sklenil v nedeljo, 3. avgusta.

Tudi na letošnji ediciji Sajete so organizatorji osrednji poudarek namenili glasbi. Programsko vodilo 15. izdaje je tako privabiti ustvarjalce, ki so festival zaznamovali v preteklosti, in ponuditi vpogled v nove glasbene tokove, ne ozirajoč se na žanr.

Do nedelje bo festival ponudil koncerte zasedb in ustvarjalcev, kot so italijanski tolkalec Francesco Cusa z zasedbo The Assassins, vokalistka Irena Tomažin, nemška krautrock zasedba Can, japonski pevec Damo Suzuki, nemški trio Camera, finski inovator Mika Vainio, v Berlinu živeči libanonski producent Morphosis, italijanska zasedba Top Banana, poljsko-iranska naveza Dus-Ti ter srbski duo Ti.

Novost v zvočnem delu festivala bo koncert sodobne resne glasbe. V petek bosta tako nastopila skladateljica Bojana Šaljić Podešva in harmonikar Luka Juhart, koncert pa bo ponudil raznolike podobe življenja sodobne glasbe tako s skladateljske kot s poustvarjalne plati: od glasbenega gledališča, elementov naključnosti in improvizacije do filigransko determinirane zvočne podobe, piše na spletni strani festivala.

Pri Zvezi tolminskih mladinskih društev, ki festival organizira, so za STA ocenili, da se bo tega dnevno udeležilo okrog 500 ljudi. Za obiskovalce bo poskrbljeno tudi v primeru slabega vremena - na festivalskem prizorišču bo, tako kot že na nekaterih prejšnjih edicijah, postavljen velik šotor. Kot so pojasnili, je festival namreč velik organizacijski zalogaj in mora biti izveden ne glede na vremenske pogoje.

Ob glasbenem delu bo festival tudi letos spremljala vrsta delavnic, predavanj in drugih dogodkov. Ob tradicionalni kiparski delavnici, ki jo bo vodil Dušan Gerlica, bo moč izbirati tudi med filmsko delavnico v sodelovanju s srbsko neodvisno produkcijo Kino Klub Novi Sad, glasbeno delavnico Sama Kutina za najmlajše ter delavnico reciklaže, delavnico vizualne ureditve prizorišča, delavnico za naravno kozmetiko ali otroško delavnico, ki jo bo vodil srbski kolektiv Dis-Patch.

Program bodo zaokrožili fotografska razstava, ki se bo navezovala na Sajetin nastop Borghesie, projekcija filma o Avdiću v režiji Dušana Moravca in pogovor na temo festivalizacije kulture.