Svet 29.7.2014 12:18

Režiser Fatih Akin dobitnik nagrade Douglas Sirk

Hamburg, 29. julija - V Hamburgu živeči režiser turškega rodu Fatih Akin je letošnji dobitnik nagrade Douglas Sirk, so danes sporočili organizatorji hamburškega filmskega festivala. Nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1995, mu bodo izročili ob nemški premieri njegovega novega filma The Cut 27. septembra v Hamburgu. Festival bo potekal od 25. septembra do 4. oktobra.

"Z nagrado mu izrekamo priznanje kot režiserju in kot producentu. Njegovi filmi, ki so trdno ukoreninjeni v Hamburgu, so mesto vpisali na zemljevid svetovne kinematografije. Postavil je zgled celi generaciji filmarjev - tako v Turčiji kot v Nemčiji," je nagrado utemeljil direktor festivala Albert Wiederspiel.

Film The Cut zaključuje Akinovo trilogijo Ljubezen, smrt in zlo, ki jo sestavljata še filma Z glavo skozi zid (2004) in Auf der anderen Seite (2007). The Cut, v katerem je v glavni vlogi zaigral Tahar Rahim, raziskuje temno plat človekovega bivanja. Film je koprodukcija Nemčije, Francije, Italije, Rusije, Poljske, Kanade in Turčije.

Fatih Akin, rojen leta 1973 v Hamburgu kot sin turških priseljencev, velja za enega najuspešnejših režiserjev v Nemčiji. Njegovi filmi prehajajo žanrske meje ter se uvrščajo v mladi nemški film, je zapisano na spletni strani Filmfest Hamburg.

Kot vzhajajoča zvezda mladega nemškega filma se je Akin uveljavil s celovečernim prvencem Hitro in neboleče (Kurz und schmerzlos, 1998), v katerega je prelil nemalo svojih uličnih izkušenj iz mladosti. Status si je utrdi s filmom Solino (2002), v katerem se je ponovno posvečal problematiki ekonomskih migrantov v Nemčiji.

Širšo mednarodno slavo mu je prinesel film Z glavo ob zid, za katerega je v Berlinu prejel zlatega medveda za najboljši film in nagrado za najboljšo režijo na podelitvi nagrad Evropske filmske akademije. V svojem šestem celovečercu Kuhinja z dušo pa se je motiva imigrantov v Nemčiji lotil na bolj sproščen način, v formi komedije.

Nagrado, poimenovano po v Hamburgu rojenem filmskem režiserju Douglasu Sirku, podeljujejo osebnostim, ki so pomembno prispevali k filmski kulturi in industriji. Med dosedanjimi dobitniki so Tilda Swinton (2013), Kim Ki-duk (2012) ter Andreas Dresen in Peter Rommel (2011).