Svet 30.7.2014 9:48

Na dražbi prodana postelja Tracey Emin bo razstavljena v Veliki Britaniji

London, 30. julija - Instalacija britanske umetnice Tracey Emin Moja postelja (My Bed), ki je bila v začetku meseca na dražbi v Londonu prodana za 2,2 milijona funtov (približno 2,7 milijona evrov), bo razstavljena v Veliki Britaniji. Njen novi lastnik se je namreč odločil, da jo bo dal dolgoročno na posodo galerijam Tate.

Nemški zbiratelj in industrialec Christian Duerckheim namerava posteljo, ki jo je na dražbo dala avkcijska hiša Christie's, galerijam Tate za razstavljanje prepustiti za vsaj deset let, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Vedno sem občudoval umetničino odkritost, instalacijo Moja postelja pa sem kupil, ker je metafora življenja, kjer se težave začnejo in logika umre," je dejal.

Instalacija je nastala leta 1998 v umetničinem občinskem stanovanju v Waterlooju in bila tri leta pozneje razstavljena v galeriji Tate. Postelja, v kateri naj bi Tracey preživela teden dni po še posebej hudem razhodu s fantom, je bila nominirana tudi za Turnerjevo nagrado. Na njej je med umazanimi rjuhami najti prazne steklenice vodke, uporabljene kondome, umazano spodnje perilo in cigaretne ogorke.

Po umetničinih besedah postelja priča o burnem obdobju njenega življenja, ko je bilo njeno srce zlomljeno. Obenem je njen komentar odnosa med njenim delom in zasebnim življenjem.

Umetnica, ki se je tudi sama udeležila dražbe, je po njej povedala, da je ob prodaji občutila žalost."Ne vem, kam jo bodo odpeljali sedaj. Je precej strašljivo in popolnoma izven mojega nadzora. Sicer nisem človek, ki bi želel imeti vse pod nadzorom. Do te postelje pa mi je veliko, res jo imam rada," je tedaj dejala in izrazila upanje, da jo bo novi lastnik morda podaril kakšnemu muzeju.

"Veselimo se, da jo bomo lahko razstavili in zelo smo hvaležni Duerckheimu, da bodo obiskovalci dobili priložnost, da si ogledajo to ikonično delo," besede direktorja galerij Tate Nicholasa Serote povzema AFP.

Preden je bila dana na dražbo, je bila instalacija Moja postelja v lasti milijonarja, zbiratelja in galerista Charlesa Saatchija, ki naj bi jo leta 2000 kupil za 150.000 funtov (186.000 evrov).