Svet 1.8.2014 6:00

V Edinburghu se bo danes začel festival Fringe

Edinburgh, 1. avgusta - V Edinburghu se bo danes začel festival uprizoritvenih umetnosti Fringe, ki poteka ob boku Mednarodnega edinburškega festivala. Letošnji bo ponudil okoli 49.500 izvedb skoraj 3200 predstav na 299 prizoriščih in bo po besedah organizatorjev "resnično nedolgočasna izkušnja". Doslej največja edicija festivala bo sklenila 25. avgusta.

Program festivala se je glede na lanskega povečal za 11 odstotkov, letošnja izdaja pa uvaja tudi nekatera nova prizorišča, je mogoče prebrati na festivalski spletni strani. Program Ples in fizično gledališče so letos preimenovali v Ples, cirkus in fizično gledališče, saj je v zadnjih letih cirkus vse bolj del scenskih umetnosti. Povečalo se je tudi število predstav v programu Govorjena beseda, ki so ga na festival vpeljali leta 2012, pa tudi število predstav za otroke.

Številne predstave na letošnjem Fringeu se bodo dotikale teme nacionalne in posameznikove identitete. Aktualna ostaja feministična tematika, dobršen del predstav pa se v letu, ko obeležujemo 100. obletnico začetka prve svetovne vojne, ukvarja s to svetovno morijo. Kot vedno je aktualna politika, mnoge predstave pa se posvečajo tudi svetovnemu spletu in socialnim omrežjem.

"Letošnji program je plod kreativnosti in trdega dela več tisoč ljudi," besede direktorice festivala Kath M. Mainland povzema festivalska spletna stran. "Fringe bo, kot vedno, z eklektično ponudbo predstav in edinstveno raznovrstnostjo glasov poskrbel, da se prebivalci in obiskovalci ne bodo dolgočasili," je dodala.

Podporo festivalu, ki ga organizirajo kot alternativo Mednarodnemu edinburškemu festivalu, je na spletni strani festivala izrazila tudi škotska ministrica za kulturo Fiona Hyslop. "Z dobrodošlico svetu, da si ogleda najboljše, kar premore Škotska, bo Fringe odigral ključno vlogo pri privabljanju gostov z vsega sveta, da si ogledajo in izkusijo raznoliko ponudbo kulturnih dogodkov," je poudarila.

Festival Fringe je povsem odprte forme brez selektorjev. Njegova tradicija sega v leto 1947, ko se je Mednarodnemu edinburškemu festivalu pridružilo osem gledaliških skupin, ki niso bile na festivalskem programu. Organizatorji jim nastopa niso preprečili in pozitivni odziv publike je udeležbo na festivalu le še povečeval. Veliki Mednarodni edinburški festival bo potekal med 8. in 21. avgustom.