Na hitro prelistano 2.8.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. avgusta - Pri založbi UMco so izdali Zbornik prevodov iz ruske prozaistike, esejistike in publicistike Ruske zgodbe, pri Modrijanu pa kuharico Z 80 jedmi okoli sveta, ki jo je spisal David Loftus v sodelovanju z Jamiejem Oliverjem. Založba Miš je izdala mladinski roman Davida Hilla Bratova vojna in mladinsko detektivko Martina Widmarka Skrivnostna mumija.

Ljubljana. Zbornik prevodov iz ruske prozaistike, esejistike in publicistike z naslovom Ruske zgodbe. Foto: STA

Ljubljana.
Zbornik prevodov iz ruske prozaistike, esejistike in publicistike z naslovom Ruske zgodbe.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Davida Hilla z naslovom Bratova vojna. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Davida Hilla z naslovom Bratova vojna.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinska knjiga Martina Widmarka in Helene Willis z naslovom Skrivnostna mumija. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga Martina Widmarka in Helene Willis z naslovom Skrivnostna mumija.
Foto: STA

Ljubljana. Kuharska knjiga Z 80 jedmi okoli sveta. Foto: STA

Ljubljana.
Kuharska knjiga Z 80 jedmi okoli sveta.
Foto: STA

RUSKE ZGODBE - JAGODNI IZBOR IZ RUSKE LITERATURE IN PUBLICISTIKE

Ruske zgodbe niso klasična antologija, temveč prej panoramski, enciklopedični razgled z raznolikih vidikov enotne, avtentično znotrajruske refleksije o "skrivnosti Rusije", kot je naslov enega izmed člankov. Večina del je osredotočena na dogajanje v 20. stoletju, zajeto pa je tudi širše obzorje, od srednjeveške Kijevske Rusije do začetkov tretjega tisočletja. "Pri tem je značilna skupna 'idejna uglašenost' celotnega izbora v smislu različnih poskusov obnavljanja (veliko)ruskega patriotizma, ki se kritično distancira od evforije amerikaniziranega globalističnega neo(imperial)liberalizma in njegovih 'bestsellersko-kriminalističnih' prikazov ruske 'prave resnice'," je o knjigi napisal njen urednik Ivo Antič.

V knjigi so zbrana dela prozaistike avtorjev Fjodorja Abramova, Vladimirja Bogomolova, Vjačeslava Djogteva, Andreja Platonova, Mihaila Prišvina, Georgija Semjonova, Aleksandra Solženicina in Vasilija Šukšina. Poleg esejev, publicističnih del in odlomkov številnih ruskih mislecev pa je v delu zbrano tudi nekaj aforizmov Antona Čehova, Mihaila Genina, Vladimirja Giljarovskega, Nikolaja Gogolja, Vladimirja Nabokova, Prišvina in Aleksandra Puškina. Zbornik sklepa intervju z doktorjem zgodovine Valentinom Falinom. Dela je zbral in prevedel Just Rugelj.

Z 80 JEDMI OKOLI SVETA - KUHARICA UVELJAVLJENIH KUHARSKIH MOJSTROV S FOTOGRAFIJAMI PRIZNANEGA FOTOGRAFA

David Loftus velja za enega najbolj cenjenih fotografov na svetu, pred kratkim je bil razglašen za 65 najvplivnejšega fotografa vseh časov. Sodeluje tudi z največjimi kuharskimi mojstri in se tako uvršča tudi med vodilne fotografe hrane na svetu. V knjigi Z 80 jedmi okoli sveta bralcu predstavlja najslastnejše jedi, na katere je naletel med svojimi potovanji. Avtor namreč geografsko stopa po sledeh Phileasa Fogga, junaka iz slavnega romana Julesa Verna, in bralca tako popelje čez Evropo, Bližnji vzhod, Azijo in Ameriko ter mu ponudi bogato paleto poslastic s štirih koncev sveta. Uvod h knjigi je prispeval Jamie Oliver. Med avtorji 80 receptov so poleg Oliverja tudi drugi mednarodni mojstri in pisci kuharskih knjig, kot so Nigella Lawson, Gennaro Contaldo, Heston Blumenthal in Atul Kochnar. Knjigo je prevedla Maja Kraigher.

BRATOVA VOJNA - ROMAN Z ZGODBO BRATOV, POSTAVLJENO V ČAS PRVE SVETOVNE VOJNE

Večkrat nagrajeni roman Bratova vojna je postavljen v čas prve svetovne vojne. Protagonista sta brata iz Nove Zelandije William in Edmund. William se javi na vojaško dolžnost, da bi častno služil svoji domovini, mlajši Edmund pa postane vojni oporečnik, ki ga zaprejo kot izdajalca domovine. V bridkih, a nadvse iskrenih pismih materi razkrivata vsak svojo vojno izkušnjo. Njuni poti se križata v krvavi bitki na francoski Sommi, kjer se prvi bori z orožjem, drugi pa pomaga pri odnašanju in oskrbi ranjencev iz strelskih jarkov. Njuno emocionalno potovanje, ki preizkuša njune vrednote, prepričanja in pričakovanja, se konča šele s koncem vojne. Edmundov lik je delno osnovan na izkušnjah novozelandskega pisatelja Archibalda Baxterja, očeta enega najbolj slavnih novozelandskih pesnikov Jamesa K. Baxterja. Sporočilo romana, ki je prejel številne nagrade, je, da so vojne nepotrebne. Mladinski roman je poslovenil Dušan Ogrizek.

SKRIVNOSTNA MUMIJA - PETA KNJIGA IZ MLADINSKE SERIJE DETEKTIVK Z JUNAKOMA MAJO IN LOVROM

Skrivnostna mumija je že peta poslovenjena knjiga iz zbirke Detektivska agencija Lovro in Maja. Zbirka je bila zasnovana pod geslom preprosto za branje, a zapleteno za reševanje - jezik je preprost in neposreden, vsebina pa spodbuja bistroumnost in iznajdljivost. V tokratni knjigi, ki jo je ilustrirala Helena Wills, za slovenske bralce pa prevedla Danni Stražar, Lovro in Maja živita v majhnem mestecu Branik. Prosti čas si zapolnjujeta z branjem detektivskih knjig in vodenjem detektivske agencije. Tokrat zasledita v časniku novico o kraji dragocene slike iz muzeja. Srhljiva noč v muzeju, ko se celo varnostniku dlake postavljajo pokonci in ko izgine nova slika, mladih detektivov ne prestraši. Bistro sklepata, kje je varnostnikov mobilni telefon, zakaj so se začele kraje, kaj ima z njimi mumija in tako kaj hitro pokažeta na krivca.