Slovenija 1.8.2014 9:04

V Ljubljani do oktobra odprta Evropska knjižnica pod krošnjami

Ljubljana, 1. avgusta - Pred Hišo EU na Bregu v Ljubljani bodo danes odprli Evropsko knjižnico pod krošnjami, ki bo v branje ponujala izbor knjig evropskih avtorjev. Na voljo bodo knjige literatov iz vseh 28 držav članic EU, večinoma v slovenskem prevodu, nekaj pa tudi v izvirnikih. Knjižnica, ki bo odprta do 31. oktobra, bo tudi prostor razprave o strategiji Evropa 2020.

Evropska knjižnica pod krošnjami, ki jo organizira Zavod Divja misel v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji, bo poskrbela tudi za otroke. Ti bodo lahko listali slikanice v drugih evropskih jezikih. Najmlajšim pa bo namenjena tudi oktobrska serija petih srečanj z naslovom Spoznavamo teto Evropo. Otroci bodo ob knjigah lahko spoznavali posamezne države EU in njihove posebnosti, arhitekturo, glasbo in pravljice.

Knjižnica bo ponudila tudi prostor za razmišljanje o strategiji Evropi 2020, o kateri v EU do konca oktobra zbirajo mnenja. Septembra in oktobra bodo o namenu in ciljih strategije spregovorili tudi gostje, med njimi Vida Ogorelec, Alenka Stanič in Vesna Leskošek. Ob pogovorih bodo povabili zainteresirane, da tudi sami prispevajo mnenja in predloge, ki jih bodo nato po izteku javnega posvetovanja posredovali v Bruselj, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Strategija Evropa 2020 stremi k trajnostnemu gospodarstvu EU. Vizija predvideva pet ambicioznih ciljev na področju zaposlovanja, inovacij, izobraževanja, socialne vključenosti ter podnebja in energije, ki naj bi jih dosegli do leta 2020.

Evropska knjižnica bo odprta vsako sredo, četrtek, petek in soboto med 10. in 18. uro. Med drugim bo na voljo tudi tedensko osvežen nabor revij in tednikov iz članic EU.