Svet 3.8.2014 5:00

V madridskem muzeju Prado oktobra španske risbe iz hamburške Kunsthalle

Madrid, 3. avgusta - V madridskem muzeju Prado za konec oktobra napovedujejo odprtje razstave španskih risb iz zbirke hamburškga razstavišča Kunsthalle. Na postavitvi, ki je trenutno na ogled v Muzeju Meadows v Dallasu v ameriški zvezni državi Teksas, je združena skoraj polovica risb iz omenjene zbirke, piše na spletni strani muzeja.

Hamburška Kunsthalle se ponaša z eno najpomembnejših zbirk risb španskih umetnikov izven Španije. Zbirka, ki so jo oblikovali v zgodnjem 19. stoletju v Sevilli, daje dober vpogled v špansko risbo od 16. do zgodnjega 19. stoletja. Nato se je znašla na londonskem trgu z umetninami, kjer jo je leta 1891 kupilo hamburško razstavišče.

V zbirki so s svojimi deli zastopani umetniki, kot so bili Alonso Cano, Bartolome Esteban Murillo in Juan de Valdes Leal. V njej je tudi več del Goye, med njimi vrsta pripravljalnih risb za dela, v katerih je kopiral Velazquezove portrete.

Razstava izpostavi nekatere osnovne tematike, povezane z risbo, denimo risbo kot samostojno umetniško delo, njeno uporabo v procesu ustvarjanja slik in drugih umetniških del in risbo kot del študijskega procesa, pa tudi problematiko zbiranje risb v 18. in 19. stoletju ter avtorstva.

Razstava bo v Madridu na ogled od 30. oktobra do 8. februarja prihodnje leto, je še mogoče izvedeti na spletni strani muzeja Prado.