Svet 2.8.2014 6:00

Mestni svetniki odobrili Hirstove načrte za izgradnjo stanovanjske soseske

Plymouth, 2. avgusta - Mestni svetniki so odobrili izgradnjo soseske s 750 domovi na zemljišču, ki je deloma v lasti britanskega umetnika Damiena Hirsta. Hirst načrtuje izgradnjo soseske na zemljišču v grofiji Devov v jugozahodni Angliji. V soseski bi zgradili tudi trgovine, poslovne prostore, osnovno šolo in zdravstveni dom.

Načrtovalci soseske po pisanju britanskega BBC menijo, da bi se z njo odprla nova delovna mesta za prebivalce bližnjega mesta Ilfracombe, kar bi prineslo tudi njegov preporod. Kritiki so prepričani, da je načrtovano naselje preveliko za to območje in da izgradnja negativno vplivala na naravno okolje.

Po besedah načrtovalcev bi soseska lahko bila zgrajena v desetih do 15 letih, v njej pa bi bilo deset odstotkov domov namenjenih socialno šibkejšim prebivalcem.

David Watts, katerega dom meji na lokacijo, kjer naj bi zgradili novo sosesko, je po pisanju BBC dejal: "Načrtujejo 750 hiš, s čimer bodo ustvarili nekaj novih delovnih mest, a brez zagotovila, da bodo pritegnili ljudi, da se tukaj zaposlijo. To je glede nezaposlenosti črna točka."

Že pred časom pa je Watts dejal, da sicer verjame v Hirstovo dobronamernost, da pa gre vendarle za obmorsko mesto s slabimi prometnimi povezavami in brez delovnih mest, zato se mu zastavlja vprašanje, kdo bi sploh bili kupci hiš.

Neodvisni svetnik Mike Edmunds iz okrožja severni Devon pa je za BBC dejal: "Tako se bo populacija dejansko povečala za okoli 20 odstotkov in, kar je pomembno, tudi mesto bo ponovno oživelo, še posebej trgovine in ulice."

Hirst je posestvo Winsham kupil pred desetletjem. Posestvo je v središču območja, kjer naj bi bila zgrajena nova stanovanjska soseska. Umetnik namerava sodelovati pri načrtovanju hiš, saj si želi, da bi bila te takšne, da bi si v njih želel živeti tudi sam.