Svet 4.8.2014 6:00

Odkrili nepoznano pismo Hansa Christiana Andersena

Odense, 4. avgusta - V danskem mestu Odense je na dan prišlo doslej nepoznano pismo Hansa Christiana Andersena. Danski pravljičar je v izjemno čustvenem pismu prijatelju potožil o svojih ljubezenskih bolečinah. Pismo je bilo najdeno v Andersenovi zapuščini, ki jo hrani tamkajšnji mestni muzej, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je povedal kustos muzeja Ejnar Stig Askgaard, je pravljičar v pismu študentskemu prijatelju Christianu Voigtu razkril svojo neizpolnjeno ljubezen do njegove sestre Riborg. Pismo je verjetno napisal za božične praznike leta 1832, kmalu zatem, ko se je Riborg poročila z drugim moškim.

O pristnosti pisma Askgaard ne dvomi. "Poznam njegov rokopis," je dejal. Je pa zelo čustveno pismo nekoliko neobičajno za Andersena, ki skoraj nikoli ni pisal o svojih občutkih, je povedal in dodal: "Imel je velik strah pred škandali."

Riborg je domnevala, da je Andersen v nekaterih svojih pesmih pisal o njej. To je Andersen v pismu strastno zanikal in svojega prijatelja prosil, naj pismo po branju uniči. "Danes je zelo očitno, da je pisal o njej," je dejal Askgaard in dodal, da je bil pravljičar očitno zelo zaljubljen v to mladenko.