Slovenija 4.8.2014 10:48

Na Ptuju se začenja Kino brez stropa

Ptuj, 4. avgusta - S projekcijo filma Grand Budapest hotel na ptujskem gradu tamkajšnji mestni kino in Center interesnih dejavnosti kot njegov upravitelj drevi začenjata projekt Kino brez stropa. Med 4. in 10. avgustom bodo prebivalcem in obiskovalcem najstarejšega slovenskega mesta že petič omogočili brezplačni ogled filmskih predstav na prostem.

V sedmih dneh se bo po besedah Mateje Lapuh iz Centra interesnih dejavnosti Ptuj zvrstilo 13 brezplačnih projekcij - deset večernih projekcij bo v letnem kinu, ki bo letos že tretjič na slikovitem dvorišču ptujskega gradu, s Kino vrtičkom v Mestnem kinu Ptuj pa bodo v dopoldanskem času poskrbeli tudi za najmlajše.

Zasnova večernega programa v letnem kinu sledi smernicam iz preteklih let. Gre za zmes raznolikih filmskih idej, žanrov, estetik in avtorskih izrazov iz bazena kakovostnih filmov, ki so bili v zadnji kinematografski sezoni prikazani v Sloveniji.

Kino brez stropa 2014 bo odprl dobitnik srebrnega berlinskega medveda Grand Budapest hotel Wesa Andersona, ki se nostalgično spominja nekega ne čisto izmišljenega časa, ko je omika še veljala za vrlino.

V torek mu bo sledila dobitnica zlate palme iz Cannesa, naturalistična drama Adelino življenje v Tuniziji rojenega režiserja Abdellatifa Kechicha, v sredo pa oda umetnosti Večna ljubimca kultnega Jima Jarmuscha.

V četrtek bosta na vrsti topla in ganljiva Philomena filmskega veterana Stephena Frearsa ter drzna, pol animirana in pol igrana distopija Arija Folmana Kongres.

V petek je na sporedu dvojec, ki se teme odpuščanja loteva na skoraj diametralno nasproten način - spretno sestavljeni Krogi srbskega režiserja Srđana Golubovića ter Samo bog odpušča, kontroverzna vizualna mojstrovina Nicolasa Windinga Refna.

V soboto sledi udarna drama Najini otroci Joachima Lafossa ter oskarjevska Gravitacija Alfonsa Cuarona. Program bo v nedeljo zaključil letošnji prejemnik oskarja za najboljši tujejezični film, Neskončna lepota Paola Sorrentina.