Slovenija 5.8.2014 4:00

Na gradu Kromberk začetek festivala Glasbe sveta

Nova Gorica, 5. avgusta - Na gradu Kromberk se bo s koncertom malijskega virtuoza na kitari in pevca Habiba Koiteja z bendom Bamada ob 21. uri začel festivala Glasbe sveta 2014. Na festivalu, ki se bo sklenil konec avgusta, bodo nastopili še Mostar Sevdah Reunion, Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape ter Neca Falk z Jerkom in Mirom Novakom.

Ljubljana. Glasbenica Neca Falk. Foto: Neca Falk/STA

Ljubljana.
Glasbenica Neca Falk.
Foto: Neca Falk/STA

Malijski virtuoz na kitari in pevec Habib Koite velja za enega najbolj prepoznavnih in priznanih afriških glasbenikov. Z bendom Bamada, ki ga spremlja od leta 1988, je preigral več kot 1500 koncertov po vsem svetu. Povabljen je bil na najprestižnejše svetovne glasbene festivale. V svoji več kot 20-letni karieri je sodeloval s številnimi glasbeniki svetovnega slovesa, kot so legendarna avantgardna jazz skupina The Art Ensemble of Chicago, afriška kantavtorja Oumou Sangare in Dobet Gnahore ter ameriški blueser Eric Bibb.

Koite združuje glasbo vseh etničnih skupin Malija. Glasbi, ki jo ustvarja, pravi danssa doso; danssa je ritem, ki je značilen za kraj Keyes, od koder izvira, doso pa je glasba malijskih lovcev, ki velja za eno najstarejših glasbenih tradicij Malija. Koite in Bamada se bodo na gradu Kromberk ustavili v sklopu evropskega dela turneje, na kateri predstavljajo novi album Soo.

Festival Glasbe sveta letos tretje leto zapored organizira Goriški muzej v sodelovanju s KUD Morgan in podjetjem Odprta koda. Ključno poslanstvo festivala je sodelovanje z glasbeniki in ustvarjalci, ki se v svojem umetniškem ustvarjanju naslanjajo na tradicionalno, ljudsko glasbo, uporabljajo tradicionalna glasbila in oživljajo ljudske zgodbe in mite. Tradicionalnim vzorcem dodajajo moderne trende ali tradicije drugih držav.

Koncertni večeri se bodo pričenjali 21. uri, tržnica Dobrote sveta, na kateri bodo lokalni pridelovalci ponujali svoje izdelke, pa že ob 19. uri, so sporočili organizatorji.