Svet 6.8.2014 4:00

V Locarnu začetek 67. mednarodnega filmskega festivala

Locarno, 6. avgusta - V švicarskem Locarnu se bo drevi začel 67. mednarodni filmski festival. Na Piazza Grande ga bo odprla projekcija filma Lucy režiserja Luca Besson s Scarlett Johansson v glavni vlogi. V različnih sekcijah bodo prikazali okoli 250 igranih, dokumentarnih in kratkih filmov. Festival se bo sklenil 16. avgusta.

Italija, Benetke. Igralka Scarlett Johansson. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Igralka Scarlett Johansson.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za blišč letošnje izdaje bodo po poročanju nemške tiskovne agencija dpa poskrbele zvezde, kot so Johanssonova, Helen Mirren, Mia Farrow in Florian David Fitz.

Kot vsako leto bodo tudi tokrat v središču festivalskega dogajanja filmske projekcije na Piazza Grande, ki sprejme 8000 gledalcev in kjer so na sporedu večinoma svetovne, mednarodne ali evropske premiere. Občinstvo na trgu je tudi največja žirija na svetu, saj vsako leto izbere najboljši film. Letos bodo na Piazza Grande med drugim prikazali film Love Island bosanske režiserke Jasmile Žbanić, ki je hrvaško-nemško-švicarsko-bosanska koprodukcija.

V mednarodni tekmovalni program se je letos uvrstilo 17 filmov. Mednarodna žirija bo podelila zlatega leoparda za najboljši film, posebno nagrado žirije ter leoparde za režijo, igrani celovečerni prvenec in za najboljšo igralko in igralca.

Žirijo sestavljajo italijanski režiser Gianfranco Rosi (predsednik), nemški režiser Thomas Arslan, brazilska igralka Alice Braga, danska igralka Connie Nielsen in kitajski režiser Diao Yinan.

Za življenjsko delo bodo letos nagradili 83-letnega nemškega igralca Armina Mueller-Stahla. Ta je v 50-letni karieri utelesil raznolike karakterje in sodeloval z režiserji, kot so Costa Gavras, Andrzej Wajda, Jim Jarmusch in Steven Soderbergh. Mueller-Stahl se v zadnjih letih intenzivneje posveča slikarstvu in glasbi.

Retrospektivo bodo posvetili eni najstarejših italijanskih produkcijskih hiš Titanus. Retrospektiva se bo osredotočila na obdobje med letoma 1945 in 1965, najbogatejše in najživahnejše obdobje italijanske kinematografije, ki so ga zaznamovali tako vzponi kot padci.

Festival v Locarnu se skupaj s Cannesom, Berlinom in Benetkami uvršča med najpomembnejše evropske filmske festivale. Lani je zlatega leoparda prejel špansko-francoski film "Historia de la meva mort" (Zgodba o moji smrti) režiserja Alberta Serre.