Slovenija 6.8.2014 8:39

V Ljubljani koncert ob 30-letnici ustvarjanja fagotista Miteva

Ljubljana, 6. avgusta - V Križevniški cerkvi v Križankah bo drevi mogoče prisluhniti koncertu, ki bo posvečen 30. obletnici delovanja fagotista Zorana Miteva. Svoj jubilej bo zaznamoval z recitalom, na katerem bo predstavil najlepšo literaturo za fagot skladateljev Sainta Saensa, Wernerja Pirchnerja, Francisa Poulenca, Rogerja Boutryja in Mikhaila Glinke.

Ob Mitevu bodo na koncertu, ki poteka v okviru Ljubljana festivala, nastopili še mlajši kolegi pianistka Nataša Šarčević, klarinetist Aljaž Beguš in oboistka Tanja Mršnjak Petrej, so sporočili organizatorji festivala.

Fagotist, rojen leta 1962 v Makedoniji, je v treh desetletjih svojega umetniškega delovanja oblikoval odmevne glasbene dogodke, pripravil prek 20 solističnih recitalov, več kot 100 komornih koncertov in vsaj 50 koncertov z orkestri. Vsa leta je prisoten v slovenskem glasbenem prostoru, ki ga je zaznamoval na svojstven način.

Svojo umetniško pot je po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani in izpopolnjevanju v Gradcu leta 1984 začel v ljubljanski Operi, od leta 1992 pa je prvi fagotist v orkestru Slovenske filharmonije. V letu 1987 je bil tudi član Mediteranskega orkestra v Franciji, s katerim je nastopil na turneji po Franciji, Turčiji, Grčiji in nekdanji Jugoslaviji.

Poleg sodelovanja v orkestru ves čas igra tudi v komornih zasedbah. Bil je ustanovni član tria in pozneje kvinteta Slowind, Novega ljubljanskega pihalnega tria, tria Pro musica viva in Pihalnega tria Slovenske filharmonije.

Sodeloval je s številnimi domačimi in tujimi umetniki in mnogimi slovenskimi in tujimi orkestri. Za svoje delo je Mitev, ki je obenem tudi predavatelj na Akademiji za glasbo, prejel vrsto domačih in tujih priznanj in nagrad.