Slovenija 7.8.2014 9:28

V Novem mestu začetek nekoliko preoblečenega festivala fotopub

Novo mesto, 7. avgusta - S skupinsko razstavo mladih slovenskih avtorjev v galeriji Simulaker v Novem mestu se drevi ob 19.30 začenja nekoliko spremenjeni festival fotografije fotopub. Festival, ki so ga trinajst let zapored pripravljali v novomeškem zavodu LokalPatriot, bodo letos namesto v dokumentarno fotografijo preusmerili širše in konceptualno. Potekal bo do sobote.

Novo mesto. Fotopub 2013. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto.
Fotopub 2013.
Foto: Rasto Božič/STA

Po besedah organizatorjev je skupina mlajših novomeških fotografskih zagnancev spremenila dosedanjo delavniško zasnovo festivala, jo posodobila in prilagodila mlajšemu naraščaju fotografov.

Da bi tovrstno fotografsko izobraževanje rešili pred zatonom, ki mu je grozilo zaradi neuspeha pri potegovanju na razpisih za državno denarno podporo, pa so se odločili za krajši, cenejši in bolj sproščen fotopub, so dodali.

Sovodja novega fotopuba Dušan Josip Smodej je za STA povedal, da je na tradiciji mednarodnega festivala dokumentarne fotografije Fotopub tako nastal fotopub, festival mlade fotografije, povezovanja, zabave in znanja z veliko glasbe ter malo denarja.

Z novim festivalom želijo zapolniti vrzel med mladimi fotografi oziroma med fotografsko alternativo in starostami fotografije, hkrati pa še vrzel med temi samimi, je pojasnil Smodej.

Mladi fotografi želijo spoznati svoje vrstnike, z njimi deliti znanje in zamisli ob nočnih debatah, se predstaviti na večernih projekcijah ter popoldanskih prikazih portfoliev ter se dokazati starejšim kolegom, galeristom, umetnostnim zgodovinarjem in založnikom, je poudaril.

V galeriji Simulaker so že nekaj dni pred festivalom pripravili tako imenovani open studio, večina dogajanja pa bo, čeprav omenjeni zavod ne sodeluje pri organizaciji festivala, potekala v atriju kluba LokalPatriot.

V okviru festivala bodo pripravili razstavo mladih slovenskih fotografov, študentov in svežih diplomantov fotografije, razstavo dveh mladih britanskih avtorjev, Esme Horne in Patricka Raimondija Taylorja in razstavo slovenske fotografinje Maše Lancner ter predstavili študente nizozemske akademije Gerrit Rietveld, Conrada Bossharda, Franzisko Schulz in Liso Sudhibhasilp.

Pripravili bodo tudi predavanja, ob večerih pa glasbeni spored, ki bo letošnja posebnost. Vstop na vse festivalske dogodke bo brezplačen, prireditelji, ki festival prirejajo v okrilju novomeškega društva Klapa, pa bodo poskrbeli tudi za brezplačen avtobusni prevoz iz Ljubljane v Novo mesto, je še povedal Smodej.