Svet 11.8.2014 6:00

Začenja se skoraj razprodani Sziget

Budimpešta, 11. avgusta - Na otoku Obuda v Budimpešti se bo danes začel festival Sziget, eden največjih glasbenih festivalov v Evropi, ki na svoje odre vsako leto privabi smetano popularnih glasbenih ustvarjalcev. Tako bodo na odre ob Donavi letos stopili Lily Allen, Macklemore & Ryan Lewis, The Kooks, Outkast, The Prodigy, Placebo in vrsta drugih priznanih izvajalcev.

Za udaren začetek festivala, ki bo potekal do prihodnjega ponedeljka, bodo na glavnem odru danes poskrbeli ameriški rockerji Blink-182, kjer bodo do konca tedna poleg omenjenih med drugim nastopili še bandi, kot so Manic Street Preachers, Korn in Queens of the Stone Age.

Kot so sporočili organizatorji, so festivalske vstopnice že razprodali, a so se odločili, da jih natisnejo še 1000, ki jih bodo obiskovalci lahko kupili na prizorišču samem. Kot je pojasnil ustanovitelj in glavni organizator festivala Karoly Gerendai, se je zanimanje za obisk festivala povečevalo skozi vse leto, za kar "krivi" dobro listo nastopajočih.

Organizatorji so natisnili 45.000 festivalskih in 25.000 dnevnih vstopnic za vsak posamezen dan festivala. Po pričakovanjih Gerendaija bo z vsemi delavci, povabljenci in ostalimi zastonjskimi gosti festival letos obiskalo več kot 400.000 ljudi.

Kot se še pohvalijo organizatorji, je Sziget vse, kar lahko festival ponudi v sedmih dneh - velike zvezde, umetnost, zabavo ter "na tone aktivnosti po vsem otoku".