Slovenija 9.8.2014 4:00

Srednjeveška glasba za uvod v 32. Festival Radovljica

Radovljica, 9. avgusta - S koncertom vodilne svetovne zasedbe srednjeveških pihal in trobil Les haulz et les bas, ki bo izvedla spored slavnostne glasbe za dolge trobente, šalmaje, dude in razna tolkala, se bo drevi ob 20. uri v radovljiški graščini začel 32. Festival Radovljica. Ta bo do 24. avgusta na desetih koncertih predstavil več kot 1000 let glasbene zgodovine.

Radovljica. Umetniški vodja Festivala Radovljica Domen Marinčič, radovljiški župan Ciril Globočnik, predsednica Društva ljubiteljev stare glasbe Radovljica Marija Kolar. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Radovljica.
Umetniški vodja Festivala Radovljica Domen Marinčič, radovljiški župan Ciril Globočnik, predsednica Društva ljubiteljev stare glasbe Radovljica Marija Kolar.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Kot je pojasnil umetniški vodja Festivala Radovljica Domen Marinčič, bo v nedeljo nastopil violinist Žiga Brank z glasbo Eugena Ysayeja in njegovi sodobnikov ter predhodnikov. V ponedeljek bo ansambel Musica cubicularis v mednarodni petčlanski zasedbi oživil duhovne dialoge 17. stoletja.

V četrtek, 14. avgusta, bo v radovljiški cerkvi koncert ansamblov Dialogos in Kantaduri, ki se bodo z mladim hercegovskim epskim pevcem Juretom Milošem posvetili srednjeveškim glasbenim tradicijam Bosne in Hercegovine. Dan za tem bo nastopil svetovno znani švedski virtuoz na kljunasti flavti Dan Laurin, ki bo s čembalistko Anno Paradiso izvajal baročno glasbo iz Italije, Francije in Švedske.

Tradicionalni koncert na orglah cerkve Marijinega oznanjenja v Velesovem bo v nedeljo, 17. avgusta, posvečen francoski duhovni glasbi 17. stoletja, ki jo bodo predstavili pevci ansambla Le Concert Tribout. 19. avgusta pa bosta armenska glasbenika Davit Melkonyan in Mikayel Balyan v Radovljici na zgodovinskih glasbilih predstavila glasbo Johannesa Brahmsa.

V četrtek, 21. avgusta, bo v graščini nastopil svetovno znani tenorist Charles Daniels, ki bo z lutnjistko Elizabeth Kenny izvajal pesmi italijanskih in angleških mojstrov 17. stoletja. Daniels bo v okviru festivala vodil tudi letošnjo delavnico za pevce in vokalne skupine, medtem ko bo mojstrski tečaj za kljunasto flavto vodila Mateja Bajt.

Predzadnji koncert festivala 23. avgusta bo posvečen Carlu Philippu Emanuelu Bachu ob letošnji 300. obletnici rojstva. Njegovo glasbo bosta na prečni flavti in klavikordu izvajala Benedek Csalog in Dora Petery. Na sklepnem koncertu pa bo nastopil italijanski pevec Pino De Vittorio s člani ansambla Laboratorio '600, ki bo združil umetno glasbo in ustno izročilo Sicilije in Kalabrije.