Svet 10.8.2014 6:00

Terry Gilliam bo končno začel snemati film o Don Kihotu

Las Palmas, 10. avgusta - Režiser Terry Gilliam, znan po filmih, kot sta Brazilija in Ničelni teorem, se bo po več neuspešnih poskusih končno lotil snemanja filma o junaku Miguela de Cervantesa Don Kihotu. Kot je režiser povedal za spletno stran The Wrap, bo film začel snemati po božiču.

Italija, Rim. Britanski režiser Terry Gilliam Foto: Ansa/STA Arhiv Ansa/STA

Italija, Rim.
Britanski režiser Terry Gilliam
Foto: Ansa/STA
Arhiv Ansa/STA

Film, ki si bo po več kot desetletju očitno končno utrl pot v kinematografe, bo povsem drugačen od prvega neuspešnega poskusa, da bi posnel zgodbo o Don Kihotu. Snemanje poskusa, ki se je izjalovil zaradi poplav in neviht v Manči leta 1999, je Gilliam prikazal v dokumentarnem filmu Lost in La Mancha (Izgubljen v Manči).

Film je bil sprva zamišljen kot zgodba o vodji oglaševalske agencije, ki naj bi ga odigral Johnny Depp. Ta naj bi skozi čas odpotoval v Španijo 17. stoletja, kjer spozna Don Kihota, ki ga zamenja za Sanča Panso.

V novi različici pa se je Gilliam odločil, da dogajanje v celoti postavi v današnji čas, obenem pa bo film vseboval refleksijo o njegovem življenju, tudi o spodletelem poskusu snemanja filma. Kot je dejal, namreč v svoje filme vedno poskuša vključiti tudi del sebe in dogodke iz svojega življenja.

Režiser upa, da mu bo tokrat svojo različico Bistroumnega viteza Don Kihota iz Manče resnično uspelo prenesti na velika platna, a še ni povsem prepričan: "Film sem poskušal posneti že tolikokrat, da bom verjel šele, ko bom videl končni izdelek. Zaenkrat pa verjamem, da gre vse po načrtih - tako kot sem si zamislil."

Igralska zasedba v novem filmu zaenkrat še ni znana, Gilliam pa je pojasnil, da se producenti dogovarjajo z različnimi igralci, piše britanski časnik The Guardian.