Svet 8.8.2014 12:01

Na noči stripa v bruseljskem centru stripa tudi Marjan Manček

Bruselj, 8. avgusta - Na noči stripa, ki ga pripravlja Belgijski center stripa v Bruslju, bo drevi zastopana tudi slovenska ustvarjalnost. Pri novem projektu sodeluje slovensko Združenje Epeka, ki bo predstavilo ilustratorja Marjana Mančka. Ta bo glasbeni nastop belgijske skupine Wata wata obogatil z risanjem v živo, ki bo sočasno predvajano na veliko platno.

Obenem si bo mogoče ogledati tudi razstavo z naslovom 100 let Balkana, na katerem je predstavljen strip nekdanje Jugoslavije.

Jugoslavija je nekoč veljala za eno izmed desetih stripovskih velesil, ki so jo sooblikovali tudi slovenski avtorji, kot so Miki Muster, Iztok Sitar, Zoran Smiljanić in Kostja Gatnik. Razstavo, ki bo na ogled do 16. novembra, so odprli v začetku junija.

Na noči stripa, ki jo v bruseljskem muzeju letos organizirajo prvič, bo od 19. ure pa vse do polnoči potekal pester program, ki bo v duhu stripa zajemal vse od improviziranega risanja, risanja v živo do gledaliških dogodkov in filmskih projekcij, so sporočili iz Združenje Epeka.

Marjan Manček (1948) je kar 35 let delal v svobodnem poklicu kot karikaturist, ilustrator in filmski animator. Ilustriral je več kot 200 slikanic, med njimi tudi najbolj priljubljene, kot so Mojca Pokrajculja, Kozlovska sodba v Višnji gori, Pedenjped in Kraljična na zrnu graha.

Ustvaril je nekaj risanih junakov, med njimi tudi Modrega medvedka, Cufka, Medvedka Brunda, Dajnomirja in Milibožo. Hribce, ki so v stripu izhajali najprej v mladinskih revijah, je leta 1993 prenesel na animirani film.

Za oddajo Radovedni Taček je ustvaril animiran napovednik in likovni osnutek lutke. Sodeloval je tudi z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, za katerega je likovno zasnoval več predstav. Razstavlja doma in v tujini.