Slovenija 9.8.2014 6:00

V Mariboru z Žogico Marogico začetek lutkovnega festivala

Maribor, 9. avgusta - Z obnovljeno predstavo Žogica Marogica v režiji Tineta Varla se bo drevi v Mariboru začel 25. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan. V sklopu tradicionalnega festivala se bo do konca meseca zvrstilo 22 predstav in 12 drugih dogodkov, gostili pa bodo tudi mednarodno srečanje lutkovnih akademij in šol.

Letošnji festival bodo zaznamovale predstave lutkarjev iz Češke, Nemčije, Hrvaške, Španije, Francije, Slovaške in Slovenije. Odprla ga bo predstava mariborskega lutkovnega gledališča Žogica Marogica Jana Malika, ki jo je leta 1994 na oder postavil Tine Varl in velja za eno najbolj gledanih lutkovnih predstav v Sloveniji. Pobudnik za oživitev predstave je mariborski igralec Danilo Trstenjak. Predstava sledi izvirniku z marionetnimi lutkami Antona Jezovška in glasbo Bojana Adamiča.

Predstave, namenjene otrokom, bo ocenjevala otroška žirija, ki bo tudi podelila nagrado maček iz žaklja.

Ob letošnjem jubileju so pripravili tudi razstavo nagrajenih predstav iz preteklih let, v sklopu festivala pa bodo že drugo leto gostili srečanje lutkovnih akademij in šol. Ob akademijah iz Prage in Osijeka bodo s predstavami sodelovali še študentje akademije iz Bratislave.

Poletni lutkovni pristan je Lutkovno gledališče Maribor pod Varlovim umetniškim vodenjem začelo prirejati z mislijo na kakovostno lutkovno ponudbo v času poletnih počitnic. Prvi festival se je začel leta 1990 na Lentu skromno - z eno tujo in 14 slovenskimi lutkovnimi predstavami. Že leto pozneje je število tujih in domačih predstav naraslo skoraj na 30, z znatnim deležem predstav iz tujine, piše na festivalski spletni strani.