Slovenija 17.8.2014 10:00

V Kinodvor prihaja filmski Nikec

Ljubljana, 17. avgusta - V Kinodvor 23. avgusta prihaja drugi film o najslavnejšem šolarju vseh časov. Film Nikec na počitnicah francoskega režiserja Laurenta Tirarda je posnet po knjižni uspešnici, seriji zgodb o Nikcu, katerih avtorja sta Rene Goscinny in ilustrator Jean-Jacques Sempe. Kot je za STA dejal prevajalec Aleš Berger, je Nikec "važič, ki je primerno nabrit".

Leta 2011 si je bilo v Kinodvoru mogoče ogledati njegovo prvo filmsko upodobitev z naslovom Mali Nikec (Le petit Nicolas).

Dogajanje v zgodbah o Nikcu je postavljeno v nostalgična 50. leta prejšnjega stoletja in prikazuje Nikčeve dogodivščine. Zgodbe o Nikcu razveseljujejo otroke in odrasle povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Eden od prevajalcev zgodb o Nikcu je tudi Aleš Berger.

Kot je za STA dejal Berger, v Sloveniji do zdaj ni bilo opaziti pretiranega vala priljubljenosti Nikčevih dogodivščin, a so knjige vseeno pogosto izposojene v knjižnicah, relativno dobra je tudi njihova prodaja. Marsikateri slovenski učenec se s francoščino spoznava prav prek zgodb o Nikcu.

Razlog, da so Nikčeve prigode tako dobro sprejete pri otrocih po vsem svetu, je najverjetneje tudi zaradi ilustracij Jean-Jacquesa Sempeja. "Brez ilustracij bi tem zgodbicam veliko manjkalo, so sestavni in neločljiv del zgodb o Nikcu," je prepričan Berger.

Ilustracije Nikca in njegovih prijateljev se pojavljajo v vseh knjigah in jih prikazujejo v različnih situacijah, včasih z zgolj majhno sličico ali pa z risbo čez dve strani.

V novem filmu se Nikec po koncu šolskega leta, ko nastopijo počitnice, s starši in babico odpravi na morje, kjer na plaži spozna nove prijatelje. Eden ni na počitnicah, saj tam živi, drugi ima rad vse, celo ribe, tretji ne govori istega jezika, ker je Anglež, četrti pa se ves čas cmeri. In tu je še nekdo, ki hoče imeti vedno prav, kar je za vse zelo naporno. Nikec pa spozna tudi Izabelo, ki ga ves čas gleda z velikimi očmi. Prepričan je, da jo želijo starši na silo poročiti. Začnejo se vrstiti prepiri in vse mogoče neumnosti, so zapisali v Kinodvoru.

Za popularnost zgodb in filmov je v prvi vrsti zaslužen prav Nikec, ki ga je v knjigah odlično orisal Goscinny in v slovenskem prevodu Berger. Pripovedovalec v zgodbah je prvoosebni, dogodivščine nam torej pripoveduje Nikec sam. "Lumparije, ki jih počne, so smešne, po drugi strani pa ima Nikec o sebi zelo visoko mnenje in kakšne neumnosti pove tako skrajno resno, da se smejemo njemu," je poudaril Berger. "Nikec je važič, ki je primerno nabrit," je šolarja opisal prevajalec.

Pisatelj in urednik Rene Goscinny se je rodil leta 1926 v Parizu. Risati je začel že zelo zgodaj. Od nekdaj so ga navdihovale ilustrirane zgodbe. Goscinny je najbolj znan po stripu o Asterixu, ki ga je ustvaril skupaj z ilustratorjem Albertom Uderzo. Umrl je zaradi srčnega zastoja leta 1977 med rutinskim pregledom srca, star le 51 let.