Svet 12.8.2014 14:03

Mary Poppins praznuje 80. rojstni dan

London, 12. avgusta - Letos mineva 80 let od izida prve knjige o najslavnejši varuški Mary Poppins, ki jo je napisala avstralsko-britanska pisateljica Pamela L. Travers. Konec meseca bo minilo tudi 50 let od filmske različice zgodbe o znameniti čarobni varuški.

Prvi izdaji knjige je sledilo še sedem nadaljevanj o varuški, ki jo nekega dne veter prinese k družini Banks, ko jo ta najbolj potrebuje. Banksova otroka, Michael in Jane, hitro spoznata, da Mary Poppins ni povsem običajna varuška. Čeprav je zelo stroga in odrezava, jo otroka vseeno spoštujeta in jo imata rada.

Zgodbe o varuški Mary Popins so po svetu kmalu postale zelo priljubljene. Podobno je tudi v Sloveniji, čeprav sta bili do zdaj v slovenščino prevedeni le dve knjigi. Prevajalka Katarina Puc je že leta 1970 prevedla prvo izmed knjig o Mary Poppins, nekaj let kasneje je sledil še drugi prevod z naslovom Mary Poppins se vrne (Mary Poppins comes back).

Mary Poppins, ki že vrsto let navdušuje otroke in odrasle, je pritegnila tudi pozornost hčerke ustvarjalca risanih filmov Walta Disneyja, ki se je z željo, da bi Mary Poppins upodobil na filmu, 20 let trudil, da bi v to prepričal avtorico.

To mu je nenazadnje tudi uspelo; 26. avgusta bo minilo 50 let od premiere z oskarjem nagrajenega filma o nenavadni varuški, ki jo je na filmskih platnih upodobila Julie Andrews. Priprava na snemanje filma je trajala približno dve leti, v delovni proces je bila vključena tudi Traversova. S scenarijem po literarni predlogi, kot si jo je zamislil Disney, ni bila zadovoljna.

Svojo odločitev, da odobri adaptacijo, je kasneje obžalovala. Filmsko različico Mary Poppins je zasovražila in Disneyju preprečila, da bi njeno junakinjo še kdaj upodobil na filmu.

Dogovarjanje med Waltom Disneyjem in P. L. Traversovo za snemanje filma si je bilo mogoče ogledati tudi v filmu Saving Mr. Banks, ki je nastal leta 2013. Vloga avtorice je pripadla Emmi Thompson, medtem ko je legendarnega Disneyja upodobil Tom Hanks.

Pamela L. Travers se je rodila 9. avgusta pred 115 leti v Avstraliji. Že kot deklica je imela bogato domišljijo in je svojim sestram rada pripovedovala zgodbe. Pri 25. letih se je preselila v Veliko Britanijo, kjer je začela s pisanjem otroških knjig o čarobni in nenavadni varuški Mary Poppins. Umrla je leta 1996 stara 96 let.