Slovenija 12.8.2014 11:01

Znan program 17. Festivala slovenskega filma

Portorož, 12. avgusta - Organizatorji 17. Festivala slovenskega filma (FSF), ki bo v Portorožu potekal med 10. in 14. septembrom, so razkrili letošnji program. Izbranih je bilo 71 filmov, v tekmovalnem programu bo osem celovečercev, od tega pet igranih.

Festival bodo v Amfiteatru odprli s projekcijami kratkih filmov Nasvidenje, Piran! Kristine Ravnikar in Vashava Saša Podgorška in Iztoka Kovača ter celovečercem Blaža Završnika Pot v raj. Že dan pred tem pa bodo festival uvedli s projekcijama filmov Na slikoviti obali Žarka Petana ter Zarota Francija Križaja.

Na festival se je prijavilo 136 filmov, kar je nekaj več kot prejšnje leto.

Med 71 izbranimi filmi je bilo 11 celovečernih, od katerih jih bo osem del tekmovalnega programa, devet srednjemetražnih, med katerimi se jih bo za nagrade prav tako potegovalo osem, ter 51 kratkih filmov - za nagrade se jih bo potegovalo 29. Ostale izbrane filme bodo predvajali v sekciji Panorama.

Za širše občinstvo je najbolj zanimiv nabor igranih celovečercev v tekmovalnem programu. Poleg Završnikovega Pot v raj so tu še Drevo Sonje Prosenc, Avtošola Janeza Burgerja, Inferno Vinka Möderndorferja in koprodukcija Barbari/Varvari Ivana Ikića.

Obiskovalci si bodo v Portorožu med drugim lahko ogledali še dokumentarca Kaj pa Mojca? Urše Menart in Boj za Siniše Gačića.

Filmske projekcije bo kot vsako leto popestrila glasbena spremljava festivala, ki jo bodo tokrat ponudili Fake orchestra, Repetitor in Katalena, ki bo nastopila na zaključni slovesnosti s podelitvijo nagrad.

Del festivala bodo tudi pogovori in delavnice, obeta se še novost - spremljevalni filmski program v razstavišču Monfort. Tam bo na ogled nabor filmov iz sodobne domače produkcije, ki se niso uvrstili v glavni program festivala, a so kljub temu vredni ogleda, so pojasnili organizatorji.

Program letošnjega FSF bodo podrobneje predstavili na novinarski konferenci 28. avgusta v Kinodvoru ter dan pred začetkom festivalskega dogajanja v Avditoriju Portorož. Po zaključku festivala bodo 16. septembra festivalsko dogajanje na kratko preselili še v Kinodvor, kjer bodo predvajali zmagovalne filme festivala.