Slovenija 13.8.2014 4:00

Na reggae festivalu v Tolminu tudi "boombastični" Shaggy

Tolmin, 13. avgusta - Na tolminskem Sotočju se bodo danes začele še zadnje večje festivalske počitnice. Po metalcih, "sajetaših" in punk rockerjih bodo obrežje Soče in Tolminke preplavili privrženci reggae glasbe. Tretji Overjam international reggae festival bo do nedelje vabil z imeni, kot so Shaggy, Macka B in Zion Train.

Poleg jamajško-ameriškega superzvezdnika Shaggyja, ki ga ves svet pozna po skladbah Oh Carolina, Boombastic, It Wasn't Me in Angel, ter britanskega glasbenika Macka B-ja, starega znanca slovenskih odrov, bo glavno festivalsko prizorišče krojil Chronixx, sveže ime z Jamajke, ki zadnji dve leti velja za najbolj zaželenega reggae izvajalca in polni sezname vseh največjih reggae festivalov po svetu.

Prvič bo v Sloveniji gostovala francoska družbenokritična zasedba Dub Inc, slišati bo mogoče britansko skupino The Skints, ki reggae navdušence osvaja z markantno vokalistko, organizatorji pa so poskrbeli tudi za povratek legendarnih Britancev Zion Train, ki so v Tolminu že nastopili na zdaj že pokojnem festivalu Soča Reggae Riversplash.

Poleg naštetih bo na glavni oder med drugim stopil še Luciano, ki velja za enega najpomembnejših jamajških glasbenikov. Da bodo občinstvu predstavljene različne zvrsti reggae glasbe, bodo skrbeli še t.i. soundsistemi ter vrsta dub selektorjev in didžejev.

Ker festival podpira tudi domače glasbenike in glasbenike iz nekdanje skupne države, so na spisku nastopajočih tudi zagrebška skupina Brain Holidays, zasedba Raggalution iz Kranja in več domačih didžejev.

Obiskovalcem bo omogočeno kampiranje, predvidene so številne prostočasne dejavnosti, spoznali bodo lahko tudi lokalna društva ter njihove izdelke in aktivnosti.

Kot so za STA povedali v agenciji Kurz rock vibe, so se na Sotočje že v torek začeli zgrinjati prvi poslušalci, ki jih je v festivalsko vzdušje vpeljalo šest DJ ekip iz domače in okoliških držav.

Kljub temu pa z obiskom ne kaže najbolje, morda tudi zaradi manj obetavnega vremena, ki letos festivalskemu dogajanju na splošno ni preveč naklonjeno. Festival je lani presegel pričakovanja ne samo obiskovalcev, temveč tudi organizatorjev. Po njihovih podatkih se ga je udeležilo okrog 8000 ljudi.