Svet 13.8.2014 3:36

Umrla legendarna igralka Lauren Bacall

New York, 13. avgusta - Ameriški mediji poročajo, da je v torek v New Yorku zaradi kapi umrla 89-letna legendarna filmska igralka Lauren Bacall, ki je zaslovela leta 1944 s filmom Imeti in ne imeti, v katerem je nastopila z bodočim možem Humphreyjem Bogartom. Z njim je kasneje posnela še filme Veliki sen, Mračen prehod in Key Largo.

Z Bogartom sta se poročila leta 1945 in postala eden najbolj znanih hollywoodskih parov. Njun zakon je trajal do Bogartove smrti leta 1957, Bacallova pa se je leta 1961 poročila z igralcem Jasonom Robardsom, vendar je zakon trajal le osem let.

V svoji igralski karieri je med drugim dobila dve gledališki nagradi tony, častnega oskarja in nominacijo za oskarja za stransko žensko vlogo ter tri nominacije za televizijske nagrade emmy.

Rodila se je 16. septembra leta 1924 v New Yorku kot Betty Joan Perske ter kot najstnica začela igrati in nastopati kot model. Leta 1942 je postala Miss Greenwich Village, naslednje leto pa je bila na naslovnici revije Harper's Bazaar, kar ji je zagotovilo avdicijo za film z Bogartom.

Bacallova je v svoji bogati igralski karieri nastopala s Kirkom Douglasom, Garyjem Cooperjem, Marilyn Monroe, Johnom Wayneom in Gregoryjem Peckom.