Svet 14.8.2014 6:00

Delo Henryja Moora na ogled na londonski postaji King's Cross

London, 14. avgusta - Na londonski postaji King's Cross so postavili kip Henryja Moora Large Spindle Piece, ki ga je umetnik ustvaril leta 1974. Tri metre velik bronast kip bo na postaji stal pet let, izbrali pa so ga, ker ustreza arhitekturi postaje in se nanj ni mogoče usesti ali po njem plezati, piše britanski časnik The Guardian.

Richard Calvocoressi, direktor Fundacije Henryja Moora, ki je kip postavila na ogled, je pojasnil, da so ga izbrali po temeljitem premisleku. Prepričale so jih navpične linije na postaji King's Cross.

Izposoja kipa je po njegovih besedah tvegana, saj je tatvin kipov, ki stojijo na prostem, vedno več. Moorova kiparska zapuščina je bila kar nekajkrat tarča vandalizma, a so se kljub temu odločili, da njegovo zapuščino postavijo na ogled javnosti. Moore je bil namreč poznan po tem, da je svoje kipe rad postavil na javna mesta, saj je želel, da bi bili na ogled ljudem po vsem svetu.

Navdih za skulpturo je kipar dobil, ko je pri svoji hiši v Angliji našel kamen nenavadne oblike. Izdelal je kalupe, iz katerih je nastalo več kipov iz brona in marmorja različnih velikosti.

Henry Spencer Moore (1898-1986) se je rodil v Castlefordu kot sin rudarja. Že kot otrok je želel postati kipar, vendar je na željo staršev študiral za učitelja. Leta 1917 je na fronti pri Cambraiju v prvi svetovni vojni zaradi bojnega plina utrpel hude poškodbe. Po koncu vojne je pričel s študijem kiparstva. V zgodnjem obdobju je ustvarjal pod vplivom starih azteških skulptur, pozneje pa se je ukvarjal z izrazito monumentalno in abstraktno plastiko. Uporabljal je kamen, bron in v poznem obdobju les.