Svet 14.8.2014 10:00

V Trstu so na ogled dela ikone pop arta Andyja Warhola

Trst, 14. avgusta - V Trstu so na četrtem pomolu minuli mesec odprli razstavo del Andyja Warhola za naslovom Andy Warhol ... In the City. Več kot 100 njegovih del, med drugim znamenita pločevinka juhe Campbell, bo na ogled do 21. septembra, tako da je za tiste, ki bi si želeli od blizu ogledati njegove simbole potrošništva, še več kot dovolj časa za obisk mesta.

V več kot dveh mesecih bo razstava Andy Warhol ... In the City obiskovalca popeljala po umetnikovih slavnih delih. Simboli potrošništva, povzdignjeni v umetnost - brez namena polemiziranja, ampak v želji po iskanju navdiha v vsakdanjem življenju, iz česar je masovna kultura postala popularna in enako dostopna tako bogatim kot običajnim ljudem, je zapisano na spletni strani potniškega terminala v Trstu.

Po njihovih besedah gre za pravo popotovanje v vesolje umetnika skozi podobe nekega obdobja, ki je vse bolj aktualno v času obupanega lova za minljivo slavo.

Andy Warhol (1928-1987) velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Rodil se je leta 1928 v Pittsburghu slovaškima izseljencema Ondreju in Juliji Varhola. Umrl je leta 1987, star 58 let.

Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe.

Med njegova najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe, 100 konzerv in Campbellove juhe in znamenita banana z naslovnice albuma Velvet Underground in Nico. Ustvarjal je tudi eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje, Poljubljanje ter Spanje.