Svet 15.8.2014 5:30

V Londonu prihodnje leto razstava legendarnega modnega oblikovalca Alexandra McQueena

London/New York, 15. avgusta - Prihodnje leto spomladi bo razstava Alexandra McQueena z naslovom "Savage Beauty" na ogled še v londonskem Muzeju Victoria & Albert. Po velikem uspehu, ki ga je razstava doživela v New Yorku, bo retrospektiva dela oblikovalca prvič prikazana tudi v Evropi. Vstopnice za ogled razstave so že na voljo na spletni strani muzeja.

Prva in največja retrospektiva kreacij oblikovalca Alexandra McQueena, ki je bila sprva na ogled leta 2011 v newyorškem Metropolitanskem muzeju, je delo kuratorjev z Inštituta za kulturo oblačenja (The Costume Institute) v New Yorku.

Razstava je naletela na dober odziv tako pri obiskovalcih kot pri umetniških kritikih. Skupno si jo je ogledalo okoli 650.000 obiskovalcev, ki so na ogled čakali tudi več ur. To je najuspešnejša razstava Metropolitanskega muzeja doslej.

Na razstavi v Londonu si bo mogoče ogledati McQueenovo vizionarsko zapuščino, ki sega vse do leta 1992, saj bo na ogled postavljena tudi njegova diplomska kolekcija. Ogledati si bo mogoče del njegove nedokončane jesenske kolekcije iz leta 2010, ki je bila tudi njegova zadnja. Spektakularna razstava bo predstavljena v zanj značilni dramatični maniri, podobno kot so bile njegove kolekcije, ki jih je vrsto let prikazoval na pariškem tednu mode.

Direktor Muzeja Victoria & Albert Martin Roth je za časnik The Guardian povedal, da je zanimanje za obisk razstave veliko, zato pričakuje podoben obisk kot v New Yorku.

Alexander McQueen je bil rojen v London, tu je tudi živel, študiral, ustvarjal in ustanovil danes po vsem svetu znano znamko Alexander McQueen. "S tem ko bomo razstavo gostili v Muzeju Victoria & Albert, bomo sklenili krog njegove zapuščine in njegovo delo pripeljali nazaj domov," je še dodal Roth.

Lee Alexander McQueen se je rodil leta 1969 kot najmlajši izmed šestih otrok. Šolanje je končal pri šestnajstih in kot pripravnik na krojaški ulici Savile Row v Londonu začel svojo oblikovalsko pot. Leta 1994 se je odločil za študij na londonskem kolidžu za umetnost in dizajn, Central Saint Martins, kjer je njegovo celotno diplomsko kolekcijo kupila modna urednica in njegova bodoča muza Isabella Blow.

McQueen je bil znan kot "enfant terrible" modne scene zaradi svojih šokantnih in pogosto kontroverznih modnih revij. Kljub temu ga je modni svet oboževal in z navdušenjem pričakoval njegove kreacije. Ko si je 11. februarja leta 2010 McQueen vzel življenje, je svet izgubil pomembno modno ikono. Vendar njegova vizija živi naprej, njegova desna roka, oblikovalka Sarah Burton, že vse od njegove smrti s kreacijami oblikovalske hiše Alexander McQueen širi njegovo dramatično vizijo mode.