Na hitro prelistano 16.8.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 16. avgusta - Pri založbi Modrijan so izdali roman irskega pisatelja Neila Jordana V koži drugega, pri Mladinski knjigi pa delo italijanskega novinarja in pisatelja Roberta Saviana z naslovom Ničničnič. Založba Miš je izdala mladinski roman Kevina Brooksa iBoy, umetnik Maksim Sedej ml. pa v samozaložbi dvojezično knjigo z naslovom Misli, pesmi, risbe.

Ljubljana. Knjiga Neila Jordana z naslovom V koži drugega. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Neila Jordana z naslovom V koži drugega.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Maksima Sedeja mlajšega z naslovom Misli Pesmi Risbe. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Maksima Sedeja mlajšega z naslovom Misli Pesmi Risbe.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Roberta Saviana z naslovom Ničničnič. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Roberta Saviana z naslovom Ničničnič.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kevina Brooksa z naslovom iBoy. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kevina Brooksa z naslovom iBoy.
Foto: STA

V KOŽI DRUGEGA - ROMAN Z NAPETO ZGODBO, KI GA JE NEIL JORDAN POSTAVIL V DUBLIN

Roman V koži drugega prinaša prvoosebno pripoved Kevina Thunderja, Dublinčana iz skromnejšega severnega dela mesta, ki se mu v najstniških letih začne dogajati, da ga imajo ljudje za nekoga drugega. Izkaže se, da ima dvojnika - Geralda Spaina, ki živi v premožnejšem okolju južnega konca. Fanta začneta podobnost izkoriščati, a njuna igra zamenjanih identitet postaja vedno resnejša in nazadnje pripelje do tragičnih posledic. Zgodba njunih prepletajočih se življenj, ki jo Kevin po Geraldovi smrti pripoveduje njegovi hčerki Emily, je polna namigov, sumov in skrivnosti, ki počasi privedejo do razkritij o zamolčanih dogodkih in razmerjih iz preteklosti. Roman prinaša tudi natančen oris Dublina sredi 60. let minulega stoletja.

Irski pisatelj, režiser in scenarist Neil Jordan (1950) se v literaturi in filmu loteva podobnih tem - vprašanj identitete, odnosov v družini in družbi, vloge preteklosti v sedanjosti ter kontinuitete in sprememb. Stalnica njegovih del je Irska s svojo spreminjajočo se politično, družbeno in kulturno podobo, v dela pa zelo pogosto vnaša primesi srhljivke. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen. V slovenskih kinematografih so bili na ogled številni filmi, med njimi Igra solz, Mesarček, Konec afere, Michael Collins, Zajtrk na Plutonu, Intervju z vampirjem in Neustrašna. Od literarnih del - med drugim pet romanov - je v slovenskem prevodu poleg omenjenega romana v prevodu Maje Kraigher na voljo še Sončni vzhod z morsko pošastjo.

NIČNIČNIČ - NOVO DELO SLOVITEGA ROBERTA SAVIANA

Saviano je zaslovel že z romanom Gomora, v katerem je obelodanil mafijske klane v južni Italiji, zaradi česar mu ti grozijo s smrtjo in zato od leta 2006 živi obdan z osebnimi stražarji. V svoji drugi veliki raziskavi, za katero je potreboval pet let, se je lotil narkomafije in zloglasnega kokaina. O svoji izkušnji je v zadnjem poglavju v zapisu Addicted zapisal: "Pisati o kokainu je, kot bi ga sam uporabljal. Hočeš vedno več novic, več informacij, te pa so vedno sočne, ne moreš več brez njih. Zasvojijo te. Tudi če jih lahko umestiš v neko splošno, razčiščeno shemo, so nove podrobnosti vedno privlačne. Zapičijo se ti v glavo, dokler druga - neverjetna, a resnična - ne spodrine prejšnje. Pred očmi imaš letvico z vzpenjajočo se rastjo zasvojenosti in moliš, da ne boš nikoli padel v abstinenčno krizo. Zato nenehno, do onemoglosti, več kot je potrebno, zbiram nove podatke, ne morem se več ustaviti." Delo je poslovenila Irena Trenc Frelih.

Novinar, pisatelj in filozof Roberto Saviano (1979) prihaja iz Neaplja, mesta, ki mu vlada camorra, različica italijanske mafije. Poleg pričujočega dela in Gomore sta v slovenščino prevedeni še Lepota in pekel, zbirka zapisov, ki predstavljajo avtorja in dogajanje po objavi Gomore, ter knjiga Pojdi z mano stran, ki je nastala na podlagi istoimenske italijanske TV oddaje.

IBOY - SODOBEN MLADINSKI ZNANSTVENOFANTASTIČNI TRILER

Protagonist romana iBoy je Tom Harvey, povsem običajen najstnik iz blokovskega naselja v južnem Londonu, ki živi s svojo babico, hodi v šolo in mu je všeč soseda Lucy. Njegovo življenje pa se drastično spremeni v trenutku, ko mu s 30. nadstropja bloka v glavo prileti iPhone. Ko se po 17 dneh zbudi iz kome, začne ugotavljati, da se mu razvijajo lastnosti superjunakov. Svoje isposobnosti kaj hitro vpreže, saj se odloči odkriti, kdo je tistega dne, ko je sam dobil v glavo telefon, posilil Lucy in pretepel njenega brata Bena. Zaplete se v nevarno igro, ki se skoraj tragično konča. Avtor v besedilo vključuje sodobno tehnologijo ter filozofska vprašanja oziroma moralne dileme, s katerimi se srečuje glavni junak. Vzporedno z akcijsko napetim delom romana se med Tomom in Lucy razvija posebna vez, ki pa klije v skorajda sovražnem okolju, saj Lucy okreva po brutalnem skupinskem posilstvu, ki jo je za vedno zaznamovalo. Za prevod romana je poskrbela Meta Osredkar.

Kevin Brooks (1959) je odraščal v Exetru v Veliki Britaniji. Študiral je psihologijo in filozofijo v Birminghamu na Univerzi Aston, v Londonu pa kulturne študije. Pisateljsko pot je začel z romanom Martin Pujs (2002), ki je poleg iBoya in Bitja preveden tudi v slovenščino. Zanj je prejel več uglednih nagrad. V svoja dela rad vpleta skrivnosti. Njegovi romani za mladostnike niso tipični najstniški romani, saj se dotikajo različnih perečih tem.

MISLI PESMI RISBE - KNJIGA RAZMIŠLJANJ, POEZIJE IN LIKOVNIH DEL MAKSIMA SEDEJA ML.

Maksim Sedej ml. je izdal slovensko-angleško knjigo, v kateri je zbral nekaj svojih razmišljanj, pesmi in risb. V razmišljanjih se sprašuje o stvarstvu in vprašanju večnosti ter o galilejskem krogu in vprašanju neskončnosti, v poglavju Pesmi je objavil pet del: Dih narave, Dvojna resnica, Hrepenenje, Šepet prijatelja in večni dialog ter Lovišče nočnih metuljev, med risbami pa so na voljo številne reprodukcije, med drugim tudi iz ciklusov Slutnja narodne pomiritve, Cvetlični ljudje in O naravi nič novega.

Maksim Sedej ml., rojen leta 1935 v Ljubljani, si je temeljno likovno izobrazbo pridobil pri očetu Maksimu Sedeju (1909-1974), na likovni akademiji v Zagrebu izšolanemu slikarju, grafiku in ilustratorju. V letih 1958-1963 je snoval zamolkle, kozmično občutene abstraktne slike, nato pa več interpretacij del znanih tujih slikarjev. Po 1966 je gojil alegorično obarvano in politično angažirano figuraliko, ki se je sredi 80. let sklenila s ciklusom Slutnja narodne pomiritve. Vzporedno sta nastajala ciklusa O naravi nič novega in Cvetlični ljudje. Sledila je fantastična figuralika in apokaliptična ter ezoterično-kozmološka problematika. Leta 2000 je izdal knjigo Štirje obrazi duše.