Svet 16.8.2014 11:59

V Muzeju Victoria & Albert jeseni razstava Johna Constabla

London, 16. avgusta - V Muzeju Victoria & Albert bo od 20. septembra naprej na ogled razstava britanskega romantičnega slikarja Johna Constabla z naslovom The Making of Master. Razstavljena bodo njegova najbolj znana dela, med njimi slika Seneni voz. Prvič bo na ogled postavljena njegova doslej nepoznana slika, ki so jo odkrili lani.

Obiskovalci bodo lahko videli, kako so nastale nekatere izmed umetnikovih najljubših in danes najbolj znanih slik, saj bo razstava razkrila skrite zgodbe o njegovem ustvarjanju. Ogled bo mogoč vse do januarja prihodnje leto.

Razstava bo ponovno ovrednotila Constablov vpliv, tehniko in zapuščino ter ponudila novo interpretacijo del tega priljubljenega britanskega slikarja. Kustosi razstave so njegova velika dela združili z njegovimi zgodnjimi skicami morja, neba in travnikov, ki so prinesle svežino narave v njegove slike.

Na spletni strani Muzeja Victoria & Albert so zapisali, da bodo njegove slike prvič postavljene poleg del starih mojstrov krajin, katerih dela je Constable občudoval in sprva kopiral. Z združitvijo njihovih idej o kompoziciji s svojimi subtilnimi refleksijami vzdušja sredi narave je povsem spremenil način slikanja krajin.

Na ogled bodo postavili njegova najznamenitejša dela, tudi sliko Seneni voz, ki jo je naslikal leta 1821 in je po pisanju britanskega BBC najlepša in najbolj priljubljena slika v Angliji. Med pripravami na jesensko razstavo pa so restavratorji muzeja leta 2013 odkrili tudi njegovo sliko, ki je bila prilepljena na hrbtno stran krajine Jezero Branch Hill: Hampstead.

The Guardian je poročal, da so restavratorji skico, ki jo je umetnik najverjetneje ustvaril okrog leta 1821, poimenovali Krajina z žgalno pečjo. Tudi ta najdba bo razstavljena v Muzeju Victoria & Albert, ki hrani največjo zbirko Constablovih del. Velik del zbirke, ki obsega kar 92 oljnih skic in 297 risb, je muzeju leta 1888 zapustila slikarjeva hči Isabel.

John Constable se je rodil v Angliji leta 1776. Z upodabljanjem podeželja je začel že zgodaj. Slikarstvo je študiral na Kraljevi akademiji v Londonu. Največji del svojega življenja je preživel v domačem Suffolku, kjer je opustil ateljejski slog slikanja in se s slikarskim platnom pogosto podal v naravo. Z živimi in usklajenimi barvami mu je uspelo pričarati trepetavo svetlobo med krošnjami dreves, na prostranem travniku in na vodni gladini.

V domovini ga sprva niso sprejeli, ugled si je ustvaril šele z razstavo leta 1824 v Parizu. Velik vpliv je imel na francoske romantike in predstavnike barbizonske šole. Umrl je leta 1837, star 60 let.