Slovenija 14.8.2014 11:08

V Narodni galeriji vodstvo po zbirki Marijinih podob

Ljubljana, 14. avgusta - V Narodni galeriji v Ljubljani bo danes ob 18. uri pred praznikom Marijinega vnebovzetja potekalo enourno vodstvo po stalni zbirki s poudarkom na podobah device Marije. Omenjeni del zbirke bo obiskovalcem predstavil umetnostni zgodovinar in kustos Michel Mohor.

Ljubljana. Obnova Narodne galerije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Obnova Narodne galerije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pred dva tisoč leti je mlada Judinja rodila sina in svet se je za vedno spremenil. Njene podobe so ljudje častili in kritizirali, kopirali in kradli, reševali in uničevali. Obiskovalci bodo na javnem vodstvu lahko spoznali sedemsto let dolgo zgodbo Marijinih slik in kipov na Slovenskem ter odkrili številne stilne vplive in razvozlali neznane simbole, so sporočili iz Narodne galerije.

Vodstvo po stalni zbirki Marijinih podob bo že drugo Mohorjevo vodstvo. Prvega je imel v sklopu vodstev po stalni zbirki, ki potekajo vsako prvo nedeljo v mesecu. Poleg tega pa v Narodni galeriji že nekaj časa vsak prvi četrtek v mesecu potekajo kratka vodstva po stalni zbirki, ki so jih poimenovali Četrtkovanje. Na njih kustosi iz galerije predstavijo slike, pri čimer se osredotočijo na določeno temo.

V Narodni galeriji je zaradi prenovitvenih del, ki jih trenutno izvajajo, na ogled le 181 slik in kipov iz njihove stalne zbirke. Zbirka sicer obsega skoraj 400 del, ki segajo v čas gotike in vse do impresionizma.