Slovenija 18.8.2014 6:00

Na oder Križank prihaja muzikal Evita

Ljubljana, 18. avgusta - V ljubljanskih Križankah bo drevi premiera muzikala z londonskega West Enda o eni najbolj karizmatičnih in vplivnih žensk Evi Peron. Glasbo za muzikal Evita, ki velja za enega najbolj priljubljenih, je napisal sloviti Andrew Lloyd Webber, besedilo pa je spisal Tim Rice. Pod koreografijo in režijo ljubljanske postavitve se podpisuje Mykal Rand.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Muzikal govori o življenju, slavi, dobrodelnem delu in smrti Eve Peron (1919-1952), druge žene argentinskega predsednika Juana Perona, ki je uporabila vso svojo očarljivost in karizmatičnost, da se je bliskovito povzpela iz argentinskega predmestja na mesto prve dame države.

Slovita pesem iz muzikala Evita Don't Cry for Me Argentina je bila posneta in izdana leta 1976. Prva odrska uprizoritev je bila junija 1978 v Gledališču princa Edvarda v Londonu z Elaine Paige in Jossom Acklandom v naslovnih vlogah. Po predstavah v Los Angelesu in San Franciscu je septembra 1979 sledila premiera na Broadwayu in več kot 1500 ponovitev.

V ljubljanski postavitvi, ki jo bodo uprizorili v okviru Ljubljana festivala, bo v vlogi Juana Perona nastopil Kevin Stephen-Jones, ki ima za seboj bogato kariero opernega pevca.

O muzikalu Evita je dejal, da se popolnoma zaveda močnega vtisa, ki ga je pustil film Evita režiserja Alana Parkerja z glamurozno in močno igralsko zasedbo z Madonno, Antoniom Banderasom in Jonathanom Pryceom. "Vendar je muzikal Evita še kaj več kot to. Tokratna zasedba je močna, dobri smo vokalno in igralsko. Veliko prostora pa prepuščamo tudi gledalkam in gledalcem in njihovi domišljiji," je dodal.

Kot Eva Peron bo nastopila Catriana Sandison. Che bo mladi Joel Harper Jackson. Koreografi in režiser Rand je pred kratkim sodeloval pri novi produkciji muzikala Starlight Express v Veliki Britaniji, sicer pa slovi kot režiser in koreograf številnih predstav, kot so Jesus Christ Superstar, Hair, Smokey Joes Cafe, Rent in Golden Boy. Je tudi igralec. Trenutno študira filmsko režijo na Inštitutu SAE. Na Ljubljana Festivalu sodeluje četrtič.

Muzikal s 13-člansko igralsko ekipo in glasbeniki bo v Križankah na ogled še na ponovitvah vse do petka, 22. avgusta, so sporočili iz Ljubljana festivala.