Slovenija 16.8.2014 9:13

Na Glavnem trgu v Celju jeseni na ogled mozaiki iz rimskih vil

Celje, 16. avgusta - Na Glavnem trgu v Celju so zaključili z arheološkimi izkopavanji, predvidoma septembra pa bodo javnosti v celoti na ogled odkritja, med katerimi je vodja izkopavanj Jure Krajšek za STA izpostavil dele rimskih vil z bogato notranjo opremo - mozaiki in freskami. Med drugim si bo mogoče ogledati tri mozaike v skupni velikosti 60 kvadratnih metrov.

Kot je poudaril Krajšek, sicer zaposlen v Pokrajinskem muzeju Celje, so lahko raziskovali le manjši del Glavnega trga, saj se na njem nahajajo današnje stavbe. Tako so raziskovali predvsem območje pod v drugi svetovni vojni porušeni hiši. Odkrili so le majhne dele dveh velikih rimskih vil, ki sta nekoč merili 30 krat 90 kvadratnih metrov. Osredotočili so se na dele, ki so bili okrašeni z mozaiki. Ti so, kot je pojasnil Krajšek, pri Rimljanih običajno krasili jedilnice oziroma sobe, v katerih so gostili povabljene.

Na ogled bodo trije mozaiki, dva sta po Krajškovih besedah tako dobro ohranjena, da jih bodo razstavili kar in situ, manjši - velik okrog osem kvadratnih metrov - pa je močno poškodovan oziroma zlomljen, saj je na njem pozneje stala srednjeveška hiša, zato ga bodo morali še restavrirati.

Eden od mozaikov je črno bel, sestavljajo pa ga geometrični motivi, drug je povsem črn, najmanjšega in najbolj poškodovanega, ki je večbarven, pa krasijo rastlinski ornamenti. Mozaiki bodo predstavljeni predvidoma septembra, pozneje pa si želijo zgraditi zaščitni paviljon, ki bi zaščitil mozaike in omogočal reprezentacijo tudi v zimskem času.

Poleg mozaikov bodo v skladu z raziskavami nakazali potek rimskih zidov, ki je potekal pod obstoječimi stavbami na Glavnem trgu, predstavljeni pa bodo tudi ostanki cest in cestišč. Med drugim so našli temelje pločnika z ostanki stebrov oziroma pločnik, ki je omogočal, da so Rimljani hodili pod streho, je še povedal vodja arheoloških izkopavaj.

Obiskovalci starega mestnega jedra si lahko, kot so sporočili s celjske občine, že zdaj ogledajo obod rimske vile. Nad arheološkimi izkopavanji so postavili kamnite bloke kot vogala rimske vile nad nivojem tlakov, na katerih lahko obiskovalci tudi posedajo.

Glavni trg v Celju je arheološko zelo zanimiv. Po besedah predstavnice Zavoda za zaščito kulturne dediščine Danijele Brišnik se v spodnjem delu nahajajo antičnimi zidovi, na kar kaže plast ometa, ki je bila kot zasutje ohranjena v višini antičnih ostankov. Glede na izjemno lepe in številne ostanke značilnih zgodnje antičnih fresk datacija ni sporna, meni Brišnikova.

V neposredni bližini zidu so bile odkrite ruševine objekta z ohranjenim poslikanim ometom, pod tanko ruševinsko plastjo pa ostanki stebričkov antičnega objekta s hipokavstom - talnim ogrevanjem. Spremljajoče najdbe, sigilata - posodje in mozaične kocke, kažejo, da gre za bogato meščansko antično hišo, še ocenjuje Brišnikova.