Na hitro prelistano 23.8.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. avgusta - Pri Založbi Modrijan je izšla knjiga ameriške pisateljice Ruth Dupre Vlado Kreslin, Slovenija in jaz, pri Založbi Miš so izdali knjigo Vampirji in Volti avtorja Marcusa Sedgwicka in roman Morrisa Gleitzmana z naslovom Tedaj. Pri založbi Celjska Mohorjeva družba pa delo Philippa Doumenca z naslovom Kako je zares umrla gospa Bovary.

Ljubljana. Knjiga Vlado Kreslin, Slovenija in jaz avtorice Ruth Dupre. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vlado Kreslin, Slovenija in jaz avtorice Ruth Dupre.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Tedaj avtorja Morrisa Geitzmana. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Tedaj avtorja Morrisa Geitzmana.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Vampirji in Volti avtorja Marcusa Sedgwicka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vampirji in Volti avtorja Marcusa Sedgwicka.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kako je zares umrla gospa Bowary avtorja Philippa Doumenca. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kako je zares umrla gospa Bowary avtorja Philippa Doumenca.
Foto: STA

VLADO KRESLIN, SLOVENIJA IN JAZ - DOŽIVLJANJE VLADA KRESLINA IN SLOVENIJE AMERIŠKE PISATELJICE RUTH DUPRE

Ko je Ruth Dupre iz Texasa na spletnem portalu YouTube prvič slišala pesem Rulet Vlada Kreslina, se je njeno življenje obrnilo v nenavadno, osupljivo smer. V romanu razkriva, da Teksas ni tako daleč od Slovenije in Prekmurja, kot se zdi na prvi pogled. Ruth je na obisku pri Vladu Kreslinu v Sloveniji odkrila, da nima samo Amerika Toma Sawyerja in Hucka Finna in močvirij in komarjev in čudovitih ljudi ter v srce segajočih pesmi.

V knjigi na nov način opiše tisto, kar se nam, Slovencem, zdi že samoumevno - pa naj bo to naša pokrajina, naša mesta, naša hrana in naši ustvarjalci. Če je za nas Vlado Kreslin že skoraj del naše folklore, pa je Ruth vse to šele odkrivala v družbi svojega vodnika, prijatelja in idola Vlada Kreslina in s pomočjo njegove družine ter prijateljev. Knjiga pred nami ne izriše le Vlada in njegovih najbližjih, temveč tudi prostor in čas, v katerih se je Vlado kalil, zlasti Prekmurje.

Ruth Dupre se je rodila v New Orleansu, zdaj pa živi na severu Teksasa. Pred letom 2010 je pisala samo glasbene igre in šaljivo-srhljive romane. Oktobra letos bo pisateljica spet obiskala Slovenijo in skupaj z Vladom Kreslinom na petdnevni turneji obiskala Ljubljano, Maribor, Mursko Soboto, Koper in Škofjo Loko. Knjiga je bila v slovenskem prevodu Lili Potpara izdana v sodelovanju z Založbo Kreslin.

VAMPIRJI IN VOLTI - ČETRTA KNJIGA IZ ZBIRKE KROKARŠČINE AVTORJA MARCUSA SEDGWICKA

Vampirji in Volti je še ena v vrsti nenavadnih zgodb z gradu Drugoroki, kjer domujejo vseh sort čudaki, norci in prismuknjenci. Bliža se noč čarovnic in na gradu Drugoroki se s tradicionalnim lovom na buče pripravljajo na veliki dogodek. Valevin se potrudi, da bo tokratna noč čarovnic še posebej vznemirljiva in poskrbi, da je ravno njihov grad prizorišče vsakoletnega plesa ob tem pomembnem prazniku. Vsi prebivalci gradu imajo naenkrat polne roke dela. Tudi Edgar dobi svojo zadolžitev, ki še zdaleč ni nepomembna. Seveda pa ne gre vse gladko. Ples, poleg številnih gostov in zabave, prinese tudi nezaželeno nadlogo, ki vzbuja skrb. Vsi združijo moči, da bi jo pregnali.

Marcus Sedgwick se je rodil leta 1968 in je poznan kot angleški pisatelj, ilustrator in glasbenik. Preden se je posvetil pisanju knjig, ki jih tudi sam ilustrira, je delal kot kamnosek in deset let posvetil založništvu mladinske literature. Čeprav strokovnjaki mnoge njegove zgodbe označujejo kot temačne, so med mladimi zelo priljubljene. Leta 1994 se je posvetil pisanju knjig za otroke in mladostnike. Prejel je več nagrad.

Njegovo prvo delo, prevedeno v slovenščino, je Slutenje, ki je leta 2006 izšlo pri Založbi Miš. Zadnjo knjigo iz zbirke Krokarščine je v slovenščino prevedla Meta Osredkar.

TEDAJ - ROMAN MORRISA GEITZMANA O HOLOKAVSTU

Mladinski roman Tedaj zaključuje Gleitzmanovo serijo štirih romanov, s katerimi je želel vzbuditi zanimanje za dogajanja med drugo svetovno vojno, ki so zaznamovala življenja mnogih, tudi njegovo. Avtor pravi, da je vsak del napisal tako, da ga je mogoče brati v katerem koli vrstnem redu. Četrta knjiga, v kateri se v prvoosebni pripovedi loteva holokavsta skozi doživljanje fanta Feliksa, zaključi serijo in zapolni manjkajočo vrzel med romanoma Nekoč in Zdaj.

Feliks je trinajstletni judovski fant, ki se bori za preživetje med nacistično okupacijo Poljske. Roman Tedaj je postavljen v leto 1945, zadnje leto druge svetovne vojne in zelo pomembno obdobje Feliksovega življenja. Feliks je soočen z največjim izzivom v svojem življenju - najti upanje, ko je izgubil skorajda vse, kar mu je v življenju drago, tudi svoje starše. Po dveh letih zapusti skrivališče in se odpravi v gozd, kjer spozna pogumno mladenko Juli, ki mu priskoči na pomoč. Kot vojaški bolničar pomaga partizanskemu zdravniku, se s partizani skriva pred nacisti in kljub grozotam, ki jih doživlja, še vedno ostaja optimističen. Prve tri knjige o Feliksu so v Sloveniji prejele nagrado zlata hruška - znak kakovosti za knjige, namenjene otrokom in mladini. Zbirko je v slovenski jezik prevedel Dušan Ogrizek.

Morris Gleitzman se je rodil leta 1953 v Angliji, leta 1969 se je z družino preselil v Avstralijo. Diplomiral je na Canberra College of Advanced Education in kariero kot pisatelj začel s pisanjem scenarijev. Danes velja za enega najuspešnejših avstralskih pisateljev na področju otroške in mladinske literature. Njegova dela so prejela več nagrad in bila prevedena v številne jezike.

KAKO JE ZARES UMRLA GOSPA BOVARY - OBNOVITEV POLICIJSKE PREISKAVE FRANCOSKEGA PISATELJA PHILIPPA DOUMENCA

Znano zgodbo o nesrečni smrti Madame Bovary v zatohlem mestecu Yonville berejo dijaki po vsem svetu kot obvezno branje.

V romanu francoski pisatelj razišče vse okoliščine smrti v obliki obnovitve policijske preiskave. To so morali sprožiti ob "samomoru", ker je krajevni zdravnik zadržal pokop. A ob umirajoči nesrečnici je bil še drugi, mnogo slavnejši zdravnik Lariviere. Zato se je uradna preiskava hitro končala, saj bi žgečkljiva dejstva o trški gospodi dvignila preveč prahu. Roman se pred bralčevimi očmi odvija kot napeta kriminalka z bogato kulturno, zgodovinsko in literarno scenografijo, v kateri poleg Flaubertovih likov nastopajo še mnogi drugi. Delo je poslovenil Jože Stabej.

Francoski pisatelj Philippe Doumenc, rojen leta 1934, je za svoj prvi roman Les Comptoirs du Sud leta 1989 prejel francosko literarno nagrado prix Renaudot.