Slovenija 21.8.2014 6:00

Na Ljubljanskem gradu začetek najbolj črnega festivala Panč doslej

Ljubljana, 21. avgusta - Na Ljubljanskem gradu se bo drevi začel 7. mednarodni festival stand-up komedije Panč. Na otvoritvenem večeru s pričetkom ob 21. uri bodo nastopili Ana-Marija Mitić, Geoff Boyz, Jernej Celec, Janez Trontelj in Stefan Šumanac. Festival se bo letos prvič sklenil z večerom črne komedije, ki bo na sporedu v nedeljo, 24. avgusta.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je za STA dejal komik Andrej Težak - Tešky, ki bo povezoval program, je "črni humor malo bolj provokativen in je ponavadi tisto, kar si vsi želimo". Večer črne komedije so po njegovih besedah letos pripravili prvič, ker Slovenija prej še ni bila pripravljena nanj. "Sedaj pa se nam zdi, da je čas, da poskusimo," je dodal.

Pred vhodom na prizorišče bo oznaka starostne omejitve "16+" opozarjala, da bo na ta večer pogled na svet malo trši in da bodo nastopajoči še bolj odkriti kot sicer. "Vsak komik je vsake toliko časa radikalen, ta večer pa je namenjen prav temu, da obiskovalec na koncu ne bo užaljen, ker smo bili pregrobi," je dejal Tešky. Dodal je, da se bodo stand-up komiki s pikantnim humorjem lotevali tem, kot sta pedofilija in incest, dotaknili se bodo tudi rasizma.

Za vstopnice za večer črne komedije vlada veliko zanimanje že v predprodaji, kar je Tešky pospremil z besedami: "Ljudje zdaj že šest let prihajajo na Panč in vidijo vsako leto podobno vrsto humorja, letos pa bo to zanje nekaj novega."

Letošnji štiridnevni festival bo zelo mednarodno obarvan. Med 21 gosti, ki bodo nastopili v slovenskem, hrvaškem, srbohrvaškem in angleškem jeziku, organizatorji izpostavljajo Saška Kočeva iz Makedonije in Magnusa Betnerja iz Švedske. Med domačimi komiki, ki bodo skušali nasmejati občinstvo, pa Boštjana Gorenca - Pižamo in Perico Jerkovića ter Borisa Kobala, ki bo tokrat na festivalu nastopil prvič.

Prvi poskusi stand-up komedije so se v Sloveniji pojavili že okoli leta 2001 z igralcema Jernejem Kuntnerjem in Violeto Tomič, "pravi" stand-up način nastopanja pa se je na več koncih hkrati pojavil šele okoli leta 2005. Panč festival je kot nadgradnja tega razpršenega delovanja predstavil stand-up komike na enem mestu.