Svet 19.8.2014 6:00

V Benetkah križarke ne bodo več plule v Bazen sv. Marka

Benetke, 19. avgusta - V Benetkah poslej križarke, ki tehtajo več kot 40.000 ton, ne bodo več plule v Bazen sv. Marka in po kanalu Giudecca. Novico je minuli petek tvitnil predsednik dežele Veneto Luca Zaia in dodal, da gre za soglasno odločitev predstavnikov regionalne vlade za rešitev Benetk in beneške lagune, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija, Benetke. Benetke, gondole, kanal. Foto: Daniel Novakovič/STA

Italija, Benetke.
Benetke, gondole, kanal.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Poleg nevarnosti zaradi možnosti trčenja so križarke že pred časom okrivili tudi, da v laguno vnašajo koroziven smog, ki povzroča škodo na srednjeveški arhitekturi mesta. Zaradi vibracij, ki jih povzročajo večje križarke, pa so ogroženi tudi temelji Benetk. Leseni piloti bi se, če bi nanje padla ladja, kot je 114.500 ton težka Costa Concordia, zdrobili kot zobotrebci, opozarjajo strokovnjaki.

Križarke ob vplutju tudi močno razburkajo morje v sicer plitvi laguni, kar prav tako škoduje arhitekturi, okoljevarstveniki pa opozarjajo na ogroženost ekosistema v laguni, ki je vpisana na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine.

Letno mimo Benetk pluje več kot 650 križark. Lani je vlada bivšega italijanskega premierja Enrica Lette z uredbo skušala zaustaviti vplutje velikih križark v beneško laguno, a je deželno sodišče uredbo razveljavilo, saj je dohodek od križarjenj ključnega pomena za lokalno ekonomijo.

Omenjena uredba je bila sprejeta kot odgovor na nesrečo križarke Costa Concordia leta 2012, v kateri je življenje izgubilo 32 ljudi.

Podobne uredbe so bile pred tem že sprejete za nekatere druge dele Italije. Za Benetke bo uredba začela veljati 30. novembra.