Svet 18.8.2014 15:19

Picassov muzej v Parizu oktobra ponovno odpira vrata

Pariz, 18. avgusta - V Parizu bodo 25. oktobra, na obletnico slikarjevega rojstva, ponovno odprli muzej Pabla Picassa. Muzej, ki hrani največjo zbirko umetnikovih del, bodo po prenovi odprli s skoraj petletno zamudo. Pred uradnim odprtjem bodo imeli obiskovalci 20. in 21. septembra možnost brezplačnega predogleda prostorov, še preden bodo vanje postavili umetnine.

S prenovo so povečali prostorske zmogljivosti muzeja ter prenovili zastarele dele objekta. Muzej je dobil tudi nov vhod, multimedijsko dvorano in vrt v kubističnem slogu.

Hotel Sale, kjer ima prostore Picassov muzej, je v 17. stoletju zgradil svetovalec kralja Ludvika XIV. Pierre Aubert. Ko je izgubil svoje premoženje, je bil prisiljen stavbo prodati.

Šele leta 1964 je veličastno zgradbo kupilo mesto Pariz in jo razglasilo za zgodovinski spomenik. Leta 1985 so v njej odprli Picassov muzej, da bi v njem razstavili zbirko slik, ki so jo državi darovali Picassovi dediči.

Picassov muzej hrani največjo zbirko del tega španskega umetnika, približno 5000 slik, risb, skulptur, ilustracij, keramik in skic. V zbirki je tudi 150 del drugih umetnikov iz Picassove umetniške zbirke.

Muzej je vrata zaprl leta 2009. Ponovno odprtje je bilo predvideno leta 2011, vendar so zaradi težav z gradbenimi dovoljenji in širitvijo projekta datum odprtja večkrat premaknili. Prenova je stala skoraj 52 milijonov evrov, kar 22 milijonov več, kot je bilo prvotno predvideno.

Do nesoglasij je prihajalo tudi med zaposlenimi v muzeju. Direktorico Anne Baldassari je francosko ministrstvo za kulturo letos maja odpustilo in na njeno mesto postavilo nekdanjega direktorja Centra Pompidou v Metzu Laurenta Le Bona. Odločitev ministrstva je naletela na negodovanje zaposlenih, med drugim člana upravnega odbora in Picassovega sina Clauda Picassa, ki je stopil v bran Baldessarijevi, poroča časnik Wall Street Journal.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Rodil se je leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po II. svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim posvečal keramiki. Vsako leto je v kraju priredil tudi po dve, tri razstave. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.