Svet 20.8.2014 5:00

V Berlinu od septembra na ogled razstava o znamenitem Gentskem oltarju

Berlin, 20. avgusta - V berlinski Slikarski galeriji bodo v začetku septembra odprli razstavo, posvečeno znamenitemu Gentskemu oltarju, ki sta ga brata van Eyck ustvarila v prvi polovici 15. stoletja. Na ogled bo rekonstrukcija oltarja v naravni velikosti, izdelana na podlagi kopij iz 16. in 17. stoletja, ter fotografij. Predstavljena bo tudi zgodovina oltarja.

Gentski oltar velja za eno osrednjih del nizozemskega slikarstva 15. stoletja, zaznamuje pa ga tudi zanimiva zgodovina. Njegovo izdelavo je naročil trgovec Joost Vijdt, ki ga je namenil za kapelo v cerkvi sv. Brava v Gentu.

Oltar je bil končan leta 1432. Pozneje so ga razstavili in nekaj oltarnih slik prodali. Oltarni krili sta bili leta 1821 v sklopu zbirke Solly prepeljani v Berlin, leta 1920 pa sta bili v skladu z določili versajske pogodbe kot del vojne odškodnine vrnjeni Belgiji.

V sklopu obeleževanj pričetka prve vojne v letošnjem letu bo razstava tematizirala tudi podlage, na temelju katerih je bil oltar z versajsko pogodbo vrnjen Belgiji.

Razstava bo na ogled od 4. septembra do 29. marca prihodnje leto, je še mogoče izvedeti na spletni strani Berlinskih državnih muzejev.